Напишете дума/думи за търсене

Имам херпес. Мога ли да го предам на бебето?

Обикновените херпесни вируси (HSV) са представени от два вирусни типа: HSV1 и HSV2. Най-често те засягат участъците около и по устните, но не е изключено да се появят и на други места по лицето и тялото.

В живота преди появата на бебето може би това не ви е притеснявало кой знае колко, но като майка бихте се разтревожили дали можете да предадете херпеса на бебето. Сигурно си задавата и въпроси от рода на: "Мога ли да го целувам?", "Безопасно ли е да го кърмя?" и т.н.

Повечето форми на херпес могат да бъдат предадени от допир на кожа в кожа. Да предадете по този начин херпес на бебето си е опасно, защото все още имунната му система е слаба и тепърва се развива и заздравява. Затова е абсолютно забранено да докосвате своето дете с участъка, на който се намира раничката. Ако е на устата, в никакъв случай не бива да целувате бебето. Ако ви е трудно и забравяте, си сложете лепенка или нещо друго, което да го прикрива, поне докато сте си вкъщи, за да няма потенциална опасност от предаване при забравяне от ваша страна.

Можете ли да кърмите? Да, безопасно е. Вирусът, който причинява появата на херпес, не се предава чрез майчиното мляко. И все пак внимавайте. Избягвайте да пипате устата си или заразеното място, а след това с неизмити ръце да докосвате шишетата и бебероните. 

Ако по някаква случайност херпесът се намира по гърдите ви, хранете бебето само от здравата гърда. Не забравяйте да се консултирате със своя лекар, който да прегледа херпеса и да прецени дали няма да имате нужда от таблетки, които да забързат излекуването му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ