Напишете дума/думи за търсене

Поморийски баби извиха кръшно хоро в Родилното на общинската болница

Поморийски баби от групата за автентичен фолклор гостуваха на АГ-отделението в общинската болница. Снимки:Авторът

Началникът на отделението д-р Матей Попов: Бабинден е денят на бъдещето

Поморийски баби от групата за автентичен фолклор към НЧ "Светлина" извиха кръшно хоро в Акушер-гинекологичното отделение на общинската болница в града.

На Бабинден гостенките бяха посрещнати от завеждащия д-р Матей Попов. Той поведе хорото, на което се хвана целият сплотен екип на отделението.

Спазена бе традицията на Бабинден да бъдат измити ръцете на лекари и акушерки, а празникът препълни отделението в общинската болница, което работи на пълни обороти въпреки тежкото финансово състояние на здравното заведение.

Заради натрупани дългове общинската болница работи трудно,  на няколко пъти се заговори, че е пред закриване. В края на м.г. дори спря за няколко дни, тъй като персоналът не е получавал заплати с месеци.

"Този период бе и е кризисен за всички, естествено бе да настъпи колебание у някои колеги да останат или не на работните си места. Поради една или друга причина нашето отделение продължава да работи и силата, която ни кара да работим при тези условия е уважението, което получаваме. Децата тук са най-хубави, защото това са нашите деца. Вие ни харесвате, защото тук са се родили вашите деца. Нашите грижи са грижи не само за настоящето, но и бъдещето, а няма бъдеще без деца", сподели  д-р Попов.

Акушер-гинекологът добави, че това, което се случва сега, в пълна сила ще се покаже след 20 г.

"Бабинден не е ден на акушер-гинеколозите, нито на акушерките. Бабинден е ден, в който народът поглежда в своето бъдеще. Това което се случва днес и тук, това ще бъде след 6 г. в училищата, след 20 г. в производството, след 25 г. това ще са хората, които ще ни лекуват. Вашите деца са и наши, ние сме едно цяло. Не бива да се разделяме на пацеинти и лекари, ако го направим, сме обречени", сподели шефът на отделението.

Той обаче изтъкна, че нещата не могат да продължават във вида, в който са. "Ние като пациенти сме недоволни от това, което получаваме от здравеопазването, а като лечители сме недоволни от това, което можем да дадем. Дошло е време разделно, не може да не се разделим със старото и като нормативна уредба и като практики. Защото сега по-скоро работим за опазване на здравеопазването", сподели още известният акушер-гинеколог.

"Няма да оставим болницата си, на 30 януари общинският съвет ще гласува да й бъде отпуснат 1 млн.лв. безлихвен заем. Така ще могат да се покрият всички дългове и да бъдат изплатени заплатите. Освен това с част от този милион ще се закупи модерна апаратура, за да вдигнем нивото на болницата. Най-важно обаче е какъв договор ще бъде сключен със Здравната каса. Или трябва да се вдигне категорията на болницата, или да се променят стандартите. Цените на клиничните пътеки, например,  не са променяни от 2007 г., при положение, че минималната работна заплата скочи на няколко пъти", коментира кметът на Поморие Иван Алексиев.

Д-р Матей Попов поведе хорото на Бабинден.
Д-р Матей Попов поведе хорото на Бабинден.
Въпреки финансовите трудности отделението ни работи, защото имаме вашата подкрепа, каза д-р Попов пред гостите.
Въпреки финансовите трудности отделението ни работи, защото имаме вашата подкрепа, каза д-р Попов пред гостите.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ