Напишете дума/думи за търсене

Как изглеждат първите 24 часа от живота с бебето

Първият ден на бебето ви е вълнуващ и изтощителен както за него, така и за вас.

Как ще изглежда бебето?

Кожата на новороденото може да изглежда леко синя или на петна. В началото то ще бъде покрито с амиотична течност, кръв и верникс – специална водна субстанция, която защитава детето. Това е нормално. Кожата му ще става все по-розова с всяко вдишване. Имайте предвид, че ръцете и стъпалата на бебето може да синеят в продължение на няколко часа.

Плацентата и отрязването на пъпната връв

След като сте родили, ще усетите контракции, които ще ви помогнат да отделите плацентата. След като това се случи, пъпната връв, която е свързана с нея, ще бъде клампирана и срязана на две места.

Първият контакт с кожата ви

След нормално вагинално раждане вашето бебе ще бъде поставено на гърдите ви, като така ще направите и първия си физически контакт с него. Малчуганът се нуждае от сън и храна. Той трябва да чувства сигурност и топлота, затова е хубаво да почувства кожата ви.

Правейки това, вие:

• намалявате плача на новороденото

• помагат за по-лесно започване и поддържане на кърменето

• поддържате температурата на бебешкото тяло

След този първи контакт новородените биват претеглени, измерени и наблюдавани, за да са сигурни лекарите, че са здрави.

Хранене

Бебетата започват да показват, че са гладни, малко след раждането и обикновено сучат 50 минути, след като са поели първия си дъх. Може да се хранят в продължение на час или повече. Сложете малчугана на гърдите си и той сам ще започне да се храни. Ако това не се случи, поискайте помощ от акушерката си.

Първото мляко се нарича коластра. То е рядко и често жълтенее вместо да е чисто бяло. Нормално е да имате малко от него, тъй като коремчето на новороденото е много мъничко.

Спане

В началото може бебето ви да спи при вас, за да изградите връзка помежду си и да откликвате по-лесно на нуждите му. Новороденото вероятно ще заспи малко след първото хранене, като това може да отнеме 6 часа или повече. Най-вероятно ще прекарат повече от половината си ден в спане.

Какво ще види, чуе, помирише, вкуси и почувства за пръв път детето?

Детето ви е слушало гласа ви през половоната от бременността, затова ще го разпознае, когато му говорите след раждането. Новороденото ще почувства сигурност, слушайки думите ви. Дори може да ви отвърне, обръщайки главата си към лицето ви. Освен това бебето ще може да усети сърцебиенето ви сякаш отново е в утробата.

Зрението на рожбата ви ще бъде замъглено след раждането, но ще успее да фокусира лицето ви на около 30 см. Бебето ви ще направи връзка между това, което вижда, и това, което чува. То ще подуши и вкуси амиотичната теност и коластрата, които имат сходен вкус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ