Напишете дума/думи за търсене

Защо искам да имам деца? Отговарят родените след 1989 г.

Снимка: Pixabay

Какво мисли Y поколението за родителството?

Стоян Нешев 

ИСКАМ да бъда родител, въпреки че сега ми се живее без ангажименти. Да имаш семейство и деца, е голяма отговорност. Т.е. не само да публикуваш снимка на детето в социалните мрежи с текст: „Това е моето слънчице, обичам го!”. Според мен перфектният родител е демократичен както британската камара на общините; строг, но справедлив както американската правна система и любящ както Рада Госпожина от романа „Под игото”.

Пламена Томева

В живота има много приятелства, които не се развиват във времето. Понякога този горчив вкус продължава дълго, но мама винаги е до мен. Когато тя, освен родител, е и добър приятел връзката ви преминава на много по-дълбоко ниво.

За мен да си родител, е едно от най-съществените неща. Грижите и доборото възпитание са на първо място, но за около 15-20 години те приключват. Тайната е да спечелиш уважението и доверието на детето, за да си дълготрайно част от живота му, когато порасне. Майка ми категорично постигна това.

Димитър Мартинов

Да имам деца не ми е самоцел, искам да имам семейство. Някак не си представям, че мога да отглеждам малчуган, без той да расте в нормална среда т.е. да се виждат рядко с мен или майка си.

Искам семейство, защото това, вероятно, е смисълът на човешкия живот. "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда", пише в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. А в мъдрите слова на хам Омуртаг се крие и отговорът кога да имаме деца - когато сме направили за тях по-добър свят, в който да живеят. При мен е било точно така - роден съм година след комунизма. Дано и моите деца имат късмета да са родени след "Даеш"!

Девора Недялкова

Ще стана родител, защото искам да си припомня какво е да пееш без причина, да ходиш като патица или да издаваш животински звуци, без да се оправдаваш. Бих искала да отгледам дете и да възпитам у него качествата, които не съм успяла да развия. Така ще видя подобрена версия на себе си.

Бих искала да стана и остана и приемен родител. Смятам, че хората с възможности, трябва да бъдат насърчавани и заставяни да се грижат за децата в риск и в неравностойно положение.

Митьо Маринов

Всеки път, когато чуя плач на дете си плюя в пазвата и отдъхвам: „Ох, слава Богу, не е мое!“ Не казвам, че е лошо да имаш деца, но е сериозно и много отговорно занимание, даже направо ми изглежда плашещо. Още с раждането започват куп грижи – да е сменен памперсът, да не е твърде горещо млякото, да не му се подиграват другите в училище, да не стане наркоманче. Вероятно преди да имаш деца, трябва да е натрупаш опит в трудностите на живота, защото родителството не е просто осеменяване, а една непрестанна грижа.

Стоян Илков

Да бъдеш или да не бъдеш родител? Това е въпросът, а отговорът е прост - да бъдеш. Раждането на дете е ключов момент за всеки - момчето става мъж, момичето става жена. Вече не си само ти, а трябва да мислиш за някой друг. Трябва да се промениш, защото когато станем родители не просто ще се учим да сменяме пелени. Също така ще се учим да бъдем по-добри, състрадателни и да искаме прошка - за себе си и за семейството. Детето е шанс да предадеш на някой всичко научено и то продължи това.

Ваня Сухарова

Ако преди 10 години някой ме беше попитал как си представям живота си на 28, щях да отговоря, че искам да бъда точно такъв, какъвто е сега. С едно допълнение - дете. Представям си мъничко попълнение на фамилията ни, което да има сините очи на съпруга ми, моето носле и къдриците на майка ми, което да е моето по-съвършенно присъствие на този свят. Но си признавам, че се страхувам да стана майка сега. Защото се боя, че няма да бъда толкова грижовна, подкрепяща и отдадена майка, каквато е моята.

Благодаря ти, мамо!

Владислава Вацова

Трудно си представям бъдещето без няколко чифта малки крачета в къщата, както беше с мен и по-голямата ми сестра. Веднъж тя ни подстрига като момчета, а мама първо се намръщи, после се разсмя. Каза само да не правим повече така. Слушаме я и до днес, защото думите й, както и тогава, са с обич. Ако имам късмет, някой ден и моите ще звучат така в ушите на двете ми деца.

Румина Димитрова

Да си родител си е сериозна отговорност, безсънни нощи и тревоги. Както майките обичат да казват - това е работа 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата цял живот. Децата остават след теб и са хората, в които вярваш най-много, че както са променили твоя свят, така за добро ще променят и целия останал. А какъв е смисълът на живота, ако не оставиш нещо добро след себе си?

Йоана Русева

Щастието да бъда майка бих искала да изживея и аз. Да си родител, е най-емоционалното и неповторимо преживяване в живота на човек. Да създадеш, отгледаш и възпиташ дете, е и най-голямата отговорност. Неговата обич, щастието от успехите му и дори съпреживяването на тревогите му, вярвам, са незаменими емоции, които доосмислят живота ни и трябва да се изпитат. А за човека, който съм днес, благодаря на моите родители. 

Мария Милкова

Когато сме деца, родителите са първите, които обикваме. После срещаме и любимия човек, а дали той е правилният, се усеща щом решиш, че искаш да създадеш семейство с него. В определението за родител присъстват думите любов, отдаденост и саможертва, но ако давате на детето ви много обич, подкрепа, насочвате го по правилния път и се справите добре, ще берете плодовете на най-голямата радост - да го видите щастливо и успяло.

Албена Арабаджиева

Да си родител е изключителна отговорност. Започва един живот, който е по-хубав - живот като за двама. Имаш двойно повече щастливи преживявания, двойно повече моменти, които да осмислят дните ти, двойно повече поводи за гордост. А ако успея да възпитам децата си както моите родители са го направили, ще съм се справила прекрасно. Мама и тати са дали на мен и брат ми безкрайна любов, правили са жертви, за да ни осигурят всичко, от което сме имали нужда. Затова им благодаря. И причината, поради която искам да съм родител, са пак те - показаха ми колко са щастливи, че ни имат, и ми се иска и аз да изпитам това щастие.

Елена Дочева

Искам да стана родител, защото вярвам, че е най-голямото чудо на живота и най-голямата загадка на природата. Детето помага да не остаряваш - то те информира за новото в света. Най-голямото предизвикателство обаче, е ти да му покажеш света, такъв, какъвто го възприемаш и да го насърчиш да развива индивидуалноста и личността си.

/deca.jpg
/deca.jpg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ