Напишете дума/думи за търсене

Даниел Панов: 1100 бебета направиха Велико Търново рекордьор по раждаемост - това е истинската новина!

Старата столица е първият град у нас със свой празник и е най-естествената българска точка на картата. Не само заради историята, а заради атмосферата, която моите съграждани създават, за да се чувства у дома всеки гост. Малко са местата по света, в които тази магия се случва, казва кметът на Велико Търново

- Г-н Панов, на 22 март Велико Търново празнува. Припомнете с какво е свързана тази дата?

- С Деня на светите 40 мъченици – 9 март по стар стил или 22 март по нов. На този ден си припомняме и 1230 г., когато великият български цар Иван Асен II постига един от най-големите военни успехи в историята на Второто българско царство, побеждавайки Теодор Комнин.

При цар Иван Асен II България отново е на 3 морета и става един от най-важните фактори в Югоизточна Европа и по величие Търновград е сравняван с Рим и Константинопол. След победата над Теодор Комнин Иван Асен II строи църквата “Свети 40 мъченици”, а небесните покровители са считани за закрилници на старата столица.

На 22 март почитаме и всички благодетели на Велико Търново, за които градът ни е бил кауза в живота.

- Как се спазва днес традицията на този празник?

- Велико Търново е

първият град, който

още през 1879 г.

определя постоянен

ден за свой празник

Както тогава, така и днес денят започва с благослов в църквата “Свети 40 мъченици”, освещават се бойните знамена, шествието минава през целия град. Благодаря на великотърновци за родолюбието и че съхраняват нашата идентичност и възпитават децата си да обичат старата столица и България. Така дават добър пример на всички българи.

- Защо българите задължително трябва да се връщат във Велико Търново, а чужденците да го откриват?

- Велико Търново е най-естествената българска точка на картата с архитектурата, с историята и най-вече с атмосферата, която моите съграждани създават, за да се чувства всеки гост у дома. Малко са местата по света, в които тази магия се случва.

Вероятно и заради това отбелязахме 13% ръст на туристите, които вече са над 1 милион годишно. Велико Търново и Арбанаси са вече популярни дестинации за румънци, британци, австрийци, французи. Имаме десетки хиляди туристи от САЩ и Азия. Дори 3000 австралийци опознаха България чрез Велико Търново.

Цифрите доказват, че стратегията, по която работим от 15 г., е успешна - грижа за всички забележителности и светини, реставрация, нови обекти и насърчаване на частните инициативи в туризма.

Очаквам силен сезон и заради 250-те културни събития.

Хората се връщат, за да

видят и възстановената

уникална Шишманова

баня, да открият

хълма Трапезица,

където има нов аудио-визуален музей, и да се насладят на парка с миниатюри “Търновград - духът на хилядолетна България”.

Искаме да продължим реставрацията на крепостите Царевец и Трапезица, да разширим музея с фигури на велики българи.

- Докъде стигна реставрацията в Стария град?

- Само за година и половина собствениците на 72 къщи в старата част ги ремонтираха, боядисаха фасадите, укрепиха покривите. Издали сме предписания за още 90 къщи и този процес ще продължи. Благодаря на великотърновци, че са инициативни и заедно поддържаме туристическия облик на града.

- Какво от случващото се вие като кмет приемате за най-голям успех на Велико Търново?

- От първия ден като кмет моята цел за града и общината е да се говори с добро, с респект и гордост в България и по света. Искам Велико Търново да е все по-добро място за живеене, за бизнес, за професионална реализация, да сме отличен европейски туристически и културен център.

Най-добрият индикатор, че сме на прав път, и най-голямата радост за мен са 1100-те бебета, проплакали през 2017 г., които за втора поредна година ни направиха рекордьори по раждаемост. Това показва, че градът е млад и жив. Велико Търново

е единственият град

в Северна България

с позитивен естествен

прираст

И това не се измерва с проценти или дължината на един кметски мандат.

Почти толкова нови жители - 1200, има в региона - хора, които идват да работят от други градове. Връщат се и българи от чужбина, което е знак, че средата се променя. Тези хора харесват Велико Търново, харесват живота тук и предпочитат в този град да отглеждат децата си.

- Ще строите нова детска градина за първи път от 1981 г. - това е може би най-видимото доказателство, че наистина семействата избират да отглеждат децата си тук?

- Детската градина за 120 деца ще бъде в кв. “Зона В” близо до кв. “Бузлуджа”. Имаме финансиране от републиканския бюджет, ще изкупим част от терена, който е частен. Строителството започва през лятото. Получихме подкрепата на премиера Бойко Борисов и депутата от Велико Търново Цветан Цветанов, за което им благодаря.

- Всеки кмет днес е под фейсбук граждански контрол. Полезен ли е той за града?

- Аз така и комуникирам с моите съграждани от първия ден на първия мандат. Чета всички сигнали и идеи, уверявам ви. Този контрол е най-полезен, защото хората споделят къде има проблеми с инфраструктурата, коя улица се нуждае от по-бързо снегопочистване, къде не е събран навреме боклукът.

Социалните мрежи обаче са удобни и за политически провокации. Виждам, че великотърновци отсяват истинските проблеми и сигнали от фалшивите. Кабинетът ми е отворен, всяка истинска новина за ремонт, за повреди се качва на сайта на общината.

- Как ползвате потенциала на младите, които учат и живеят тук?

- Преди дни се срещнах с 200 ученици и съм силно впечатлен от визията им как да се развива градът. Очаквам и проектите на студенти по туризъм от 10 държави. Местната власт има нужда от тази креативност.

- И как ще ги мотивирате да останат?

- Мерките са различни – непрекъснатото подобряване на градската среда, на условията за живот, спорт, култура. Велико Търново е сред градовете с най-голям потенциал в IT сектора. Вече има 80 компании, които развиват дейност в тази сфера. Оптимизирането на връзката между образование и бизнес е другият важен елемент, за да видят младите, че има смисъл да останат. Вече има работещи решения при подготовката на кадри за туризма, за електрониката и високите технологии, за хранително-вкусовата индустрия. Прилагаме тези решения и във висшето образование – все пак имаме два университета и още два филиала.

- Кога Велико Търново най-сетне ще има свое ларго, свой център?

- За новия център на Велико Търново се говори от 2002 г. Това е най-важният стратегически проект за града. Започнахме през 2013 г., извървяхме всички процедури и тази пролет ще обявим международен конкурс за “Мастърплан”. В заданието заложихме всички добри идеи на великотърновските архитекти. Искаме да видим и визията на български и чужди архитекти. След обществени обсъждания стигнахме до извода, че

в новия център трябва

да има пешеходно ларго,

библиотека, музеи,

подземни паркинги

По европейска програма има средства за мултифункционална конгресна зала и инфраструктура.

- Градът е голяма строителна площадка...

- Действително, само през тази година имаме дейности за 31 милиона лева. Очакват ни сериозни строителни работи по инфраструктурата и се извинявам на моите съграждани за временните неудобства, но търпението е за добро!

В Стария град изпълняваме голям проект за градска среда, финансиран с 11 милиона лева по ОП “Региони в растеж”. 38 улици и площади ще бъдат обновени, като тези в квартал “Варуша” ще запазят своя автентичен вид. А гаранцията на ремонта е 50 години!

Подобряваме инфраструктурата и в кв. “Чолаковци”, започва рехабилитация на градската среда в Западната промишлена зона. Три училища и три детски градини ще модернизираме с 9 милиона лева отново по оперативни програми. Подадохме проекти за два моста - под Балдуиновата кула и в квартал “Света гора”.

- ....и това строителство поражда наистина недоволство.

- Напълно разбираемо – никой не обича да е разкопано пред дома или пред офиса му. Нека проявим търпение и още в края на годината градската среда ще е много по-добра.

- Каква е истината за чистотата на въздуха във Велико Търново? Темата също стана повод за спекулации.

- Измерванията показват, че стойностите на фини прахови частици са под средните нива. Въздухът във Велико Търново е чист, но ние търсим и предлагаме решения, които ще подобрят качеството на въздуха.

Например изграждането на северния пътен възел в подножението на крепостта Трапезица

ще намали

автомобилите в

центъра с 6000 на ден

Чакаме добри новини от строителното министерство за неговата реализация. Кандидатстваме за безплатни съвременни филтри за домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво.Тяхното монтиране намалява и праховите частици от комините до 90%.

Общинският съвет задължи големия инвеститор в Южната промишлена зона “Кроношпан” да внедри съвременни пречистващи системи и филтри.

- Какво правим с европейски инвестиции?

- През тази година изпълняваме 13 проекта за близо 29 млн. лева. Предстои да кандидатстваме за интегриран градски транспорт.

Разработени са нови 7 проекта за още 30 млн. лева. Доказали сме, че се справяме успешно – Велико Търново е в топ 7 на градовете по усвояване на средства от Европа и това се вижда.

- И е град без безработица - 2%. В какви сфери ще се откриват нови работни места?

- В града вече е в ход

създаването на

мебелен клъстър –

до няколко години

инвестицията ще

стигне 300 млн. лв.

Леката и хранително-вкусовата промишленост също вървят нагоре – почти няма предприятие, което да не е разширило базата си. Очакваме строителството на двете големи магистрали за Северна България – “Хемус” и “Русе – Велико Търново”, които ще се пресичат край старата столица, да доведат нови инвеститори.

- Какъв е стандартът на живот в града?

- Ако стандартът не се повишаваше, щяхме ли да имаме увеличаване на населението, да привличаме инвеститори, да регистрираме рекордна раждаемост?

Статистиката сочи, че средната заплата е близо 840 лева, но това са данни за цялата област. Във Велико Търново има много предприятия, в които стартовите заплати за неквалифициран труд са над 800 лева на месец. В IT сектора стартират от 1200 лева, при това за кадри без висше образование. За специалисти в различни технически сфери заплатите гонят 2000 лева на месец. Мотивираните хора си намират добре платена работа, защото в региона имаме добро ниво на средното и висшето образование.

- Какво е вашето пожелание към великотърновци?

- Да бъдем горди българи! А на политиците пожелавам да се гордеят с България. Превърнахме се в регионален лидер в Югоизточна Европа и затова е добре да не говорим на езика на омразата, да не отричаме всяко свършено добро. Нека непрекъснато да припомняме на света всички големи достижения на българската държава, на българската култура и духовност!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ