Напишете дума/думи за търсене

Трудният преход от бебешката кошара към детско легло

Няма точно определено време, когато трябва да замените креватчето на своето дете с легълце, макар че повечето родители взимат това решение някъде между годинка и половина и три и половина.

Често е най-добре да изчакате, докато детето е близо до 3-годишна възраст, защото по-малките все още не са готови за този преход. Разбира се, вие трябва да преместите своя малчуган, ако той е прекалено голям или твърде активен, за да спи в кошарка.

Много родители взимат решението, защото се тревожат, че прекалено активното им дете може да скочи от кошарата и предприемат тази стъпка като мярка за безопасност. Но все пак е най-добре да не проявявате реакциите си относно тези опасения твърде шумно, за да не давате на детето излишни идеи.

Не отлагайте и купете ново легло в деня, в който то прескочи преградата на бебешкото си легло за първи път. То може би все още няма да е напълно готово да се премести на легло за големи деца и в същото време за него няма да е безопасно да остане в старото. Вие ще се тревожите какво ли може да се случи, докато всички спите през нощта. Дайте си малко време, като повдигнете преградата колкото се може по-нависоко, за да бъде тя трудна за прескачане. Следете добре кога ще настъпи наложителното време за смяна.

Друга причина, поради която родителите правят избора за преминаване към легло за големи е посрещането на друго бебе. Ако сте в такава ситуация, направете прехода между 6 и 8 седмици преди да родите. В зависимост от възрастта на първото ви дете можете да забавите тази стъпка, докато бебето не навърши 3-4 месеца. Така или иначе вашето новородено ще прекара това време предимно в сън и все още по-голямото братче или сестриче няма да му пречи с навиците си.

Бъдете отговорни към синхронизирането на навиците на двете деца. По-голямото трябва да е свикнало напълно с новата обстановка, докато бебето е навършило половин годинка. В противен случай ще ви бъде трудно да лавирате.

Независимо дали има брат или сестра в семейството, при някои деца преминаването към леглото се случва по-лесно, отколкото при други, на които е нужно сериозно време, за да свикнат и да се почувстват готови. Не се изненадвайте, ако е по-трудно в случай, че очаквате второ дете. И без това в такъв момент първото изпитва ревност, примесена със страх. То се тревожи, че вашата любов към него ще изчезне с появата на новия член от семейството. В неговата глава се върти несъзнателно мисълта: "За да запазя любовта на мама само за себе си, аз трябва да съм бебе. Така новото бебе няма да я отнеме от мен". И то наистина започва да се държи точно така, проявявайки твърд отказ да порасне съвсем съзнателно. Отказът да спи в легло за големи деца няма да е единственото, което ще се случи. Най-вероятно то ще прояви желание да използва залъгалката, от която вече отдавна се е отучило или пък ще иска да пие вода от шише. Нормално е!

Затова вашата роля в този момент е много важна. Покажете на детето си любов и всеотдайност, за да направите прехода по-лесен и приятен за цялото семейство. Ако то трябва да се премести в легло, за да използва новото бебе неговото креватче, просто го направете съпричастно към това. Насърчавайте го да ви помага дори и с най-малките неща по приготовленията. Включете като част от това местенето на легло. Подходящо е да кажете: "Ти голям батко, от който сестра ти/брат ти ще взима пример. Затова трябва да спиш в легло за големи. Ти си вече голям и трябва да отстъпиш кошарката, за да може да порасне и то. А дотогава ти ще се грижиш за него/нея". Най-лесно ще помогнете за предотвратяването на ревност, като покажете на първото дете, че е важно и имате нужда от помощта му.

Във всички останали случаи подходете отново с разбиране. Ако го е страх да бъде в друга стая с ново легло, проучете откъде идват страховете му и работете заедно над тях. Да, със сигурност при едни ще е нужно малко повече време, отколкото при други, но затова пък резултатът ще е увенчан с успех, защото всеки е минал през този период.

Трудностите с преминаването към легло понякога могат да се дължат и на когнитивните умения. Отнема известно време за някои малчугани да разберат въображаемите рамки на леглото и това, че трябва да се стои в тях. Да, леглото за големи наистина е доста по-различно от кошарата в очите на вашето малко съкровище. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ