Напишете дума/думи за търсене

4 начина да се справите с нощното напикаване при детето

Нощното напикаване е често срещан проблем, който обаче е изключително деликатен. Щом го обсъждате с малчугана, особено когато е 7-годишен, бъдете внимателни. Има изрази, които не в никакъв случай не бива да казвате.

Големите момчета/момичета не го правят

Ако използвате този израз, показвате на детето си, че ако се напишква в леглото, все още е не е зряло. Вместо да посочвате подобни факти, говорете за проблема като за нещо нормално, което се случва на много деца по света. Не го превръщайте в голяма драма. Вместо това му покажете, че не е само и всичко ще се оправи.

Говорете с педиатъра си

Ако детето ви има проблем с нощното напикаване, съобщете за него на педиатъра си. Така лекарят ще проследи прогреса му, а също така ще провери дали има здравословна причина за проблема. Тя може да е свързана с инфекция на пикочните пътища, диабет или голям стрес. Не е изключено обаче да е свързано със забавяне в развитието на нощния контрол на пикочния мехур.

Насърчавайте детето да ходи до тоалетна преди сън

Уверете се, че детето посещава тоалетната преди лягане. Така вероятността да уринира през нощта е по-малка. Тази техника няма да реши напълно проблема и едва ли ще бъде ефективен начин да поддържате леглото сухо. Някои педиатри препоръчват ограничаване на приема на течности от детето няколко часа преди лягане.

Мотивирайте го

Обмислете добавяне на положителен стимул, който може да работи на подсъзнателно ниво, за да помогне на вашето дете да не се напикава в леглото. Направете графична таблица или календар и подайте на детето стикер (като лъскава звезда или щастливо лице) всяка нощ, когато успее да контролира мехура си. Когато той печели десет стикера (което може да отнеме повече време за някои деца), той получава малка играчка или специална награда, като близалка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ