Напишете дума/думи за търсене

Запазете емоционалната връзка с тийнейджъра със следните изрази

Децата растат наистина бързо. Времето от етапa, в който ви обясняват колко ви обичат и онзи, в който демонстративно ви затварят вратата с думите: „Не можеш да ми казваш какво да правя“ е само няколко години.

В този период трябва да разговаряте с тийнейджърите за проблемите им. Има неща, за които децата ви няма да се сетят, колкото и да ви се иска. Прочетете по-надолу какво може да кажете на рожбата си, за да се почувства по-добре, докато минава през тийнейджърските си години.

1. „И аз бях на 13 години“

Припомнете на детето си, че и вие се минали пътя, по който върви. Може да е било преди десетилетия, но все пак е било. Поставете се на негово място и се опитайте да му дадете съвет, който се позовава на собствения ви опит.

2. „Не мога да ти разкажа всичко от детството си.“

Детството е важен етап от формирането на характера при всеки човек. Никой обаче не е застрахован от допускането на големи грешки. Не е нужно да разказвате на децата си как са ви изключили от училище или сте се сбили в столовата. За тях личният пример е много важен. Те ще искат да ви подражават.

3. „Не ми е лесно да съм строга с теб."

Никой родител не обича да се кара на детето си, независимо колко голяма глупост е извършило. Причината е, че го обича прекалено много и предпочита да цени всеки момент с него, да се забавляват заедно, а не да му чете конско. Особено трудни са моментите, когато малчуганът си го е заслужил. Все пак трябва да се карате на децата, за да им покажете разликата между добро и лошо.

4. „Искам винаги да сме близки, както сега“

Отглеждането на деца е трудно. Една от основните причини е, че отказват да споделят с родителите си и малко по малко се отдалечават от тях. Затова правете плавни крачки, с които да запазите емоционалната си връзка. Не притискайте децата си да разказват всичко, което им се е случило. Вместо това ги оставете да бъдат себе си и ги поощяравайте за постигнатото. Така ще бъдат по-склонни да ви имат доверие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ