Напишете дума/думи за търсене

Българин и партньорът му регистрираха близнаците си в Италия, прокуратурата обжалва

Двамата бащи с близначетата СНИМКА Фейсбук Благо Кироф

Прокуратурата на адриатическия град Пезаро оспори регистрирането в община Габиче Маре на бащинството на хомосексуалната двойка Благо Киров (34) и Андреа Бартолини (57). Прокурорът аргументира обжалването си с „нарушение на обществения ред“.

Според италианските медии българинът и италианецът станали бащи от сурогатна майка в Съединените щати на момченце и момиченце. Близначетата се родили преди пет месеца в Калифорния. Двамата мъже отишли там преди време и се обърнали към специализирана агенция, с която подписали договор за наемането на сурогатна майка, която им струвала колкото един апартамент на морето, както пише „Ил ресто дел Карлино“.

След като се върнали в Италия, Киров и Бартолини, които са хотелиери, регистрирали бебетата като свои деца на 18 април в общината, без да посочват кой е биологическият баща.

Събитието било отразено в местните медии - те съобщили и за празника по този повод с участието на кмета, който държал в прегръдките си близнаците.

Прокуратурата прочела новината и решила да поиска официално обяснение от кмета, който точно тогава изпращал и писмо до Съда, с което да го информира за двойното бащинство.

Прокурорката Силвия Чеки оспорила регистрацията, мотивирайки се с вероятно нарушаване на обществения ред, и поискала анулирането й. Първото свикано съдебно заседание обаче било отложено за септември, тъй като на него не се явили двамата бащи.

Според медиите прокуратурата не знае нищо за историята на двете деца и игнорира кой е биологичният им баща.

„Не е достатъчно да се снабдиш с документ в Калифорния, посочващ, че децата имат двама бащи. Искаме да задълбочим разследването по случая и ако е необходимо, да поискаме ДНК-тест за децата и кандидат родителите им“, казват от Прокуратурата пред в.“Ил ресто дел Карлино“.

Според него Киров и Бартолини станали бащи след съдебно решение в Калифорния, следващо стандартна процедура. Решението било взето въз основа на изразената воля на сурогатната майка още преди раждането, че ще предостави на двамата бащи бебетата срещу съответното заплащане. Тя декларирала, че не претендира да има никакви права и отговорности за децата и за бъдещия им живот, и че е взела решението си напълно свободно, споделяйки го със съпруга си. Това позволило на американския съдия да постанови, че двете близначета с американски паспорти ще имат двама бащи – Киров и Бартолини.

Двамата се представят в Италия от адвоката Александер Шустер от град Тренто. „Терминът „нарушен обществен ред“ може да се отнесе за всяко нещо, така че може всичко да се очаква“, казва адвокатът.

„Ако е необходимо, ще се противопоставим на евентуалното анулиране на регистрацията, и като стигнем до Страсбург. Трябва да бъде спазен принципът на семейството, което обича и отглежда децата си“, цитира адвоката в.“Република“.

Кметът Доменико Паскуци казва, че е подписал регистрацията, защото се е доверил на американския съдия и тъй като видял, че в Италия така правят и други.

Префектурата е отнесла обжалването до Министерството на вътрешните работи, за да разбере какво да прави по-нататък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ