Напишете дума/думи за търсене

Бебе се поболя, след като го разделиха с близначето му

СНИМКА: Pixabay

Състоянието на недоносен близнак от Великобритания – момиченцето Айла се влоши, след като братчето й Джейкъб беше изпратено вкъщи, 5 седмици след раждането, с позволение от лекарите, предава "Мирър".

Родителите Клер и Кърт Броддън от Йоркшир приветстват близнаците си на бял свят 9 седмици по-рано от термина, след като бебета претърпели усложнения в утробата на майката.

Близнаците не са били разделяни до 5-та седмица от раждането им, когато, по-добре развиващия се Якоб, е изписан от болницата.

Все още в инкубатор, Исла се нуждаела от значително повече време, за да израсне по-здрава, затова тя останала в болницата, но точно ден след раздялата, състоянието й се влошило.

Коремът на момиченцето се подул, а кожата й избледняла дотолкова, че се виждали всички вени по корема й. Лекарите предполагат, че й липсвало внимание и се чувствала самотна без близнака си.

Единственото нещо, което лекарите ни казаха е: „Може би тя усеща липсата на близнака си, това че се е прибрал вкъщи“, обяснява Клер от Брадфорд, Великобритания.

Двойката разбира, че очаква близнаци, едва на 12-та седмица, когато 32-годишната Клер отива на скенер. Остават изумени щом рентгенологът им казва: Ето тук е бебето и сърцето му, а тук е другото бебе и неговото сърце.“

Клер не смята, че някой от семейството й е имал близнаци, но по-късно разбира за починали такива на леля й, както и за същия случай с бабата на Кърт. Новината не е отпразнувана подобаващо, понеже майката на Клер не е в стабилно здравословно състояние. Тя умира 3 месеца преди близнаците да се родят.

„Спомням си, когато попълвах бебешката книжка, която ни подариха, на страницата „Кой беше първият, който ме видя, аз избухнах в сълзи, защото беше тя – майка ми. Не довърших попълването, защото не ми се вярваше, че не е до мен, за да ми помага“, казва Клер.

Още добавя: Не мислех, че е възможно да съм щастлива по време на бремеността, след случолото се. Ясно е, че износването на близнаци може да доведе до ред усложнения, но при мен всичко беше наред. Не мога да спра да мисля, дали щях да износя децата си 9-ия месец, ако не бях преживяла стреса около загубата на майка ми.“

На 26-та седмица бъдещата майка е изпратена спешно на преглед, когато се разбира, че Исла не расте правилно. Две седмици по-късно установяват по-големи усложнения с плода. Бебетата са разделени в различни алвеоли, те не споделят една плацента. Оттогава Клер ходи на скенер всеки ден и са й поставяни стероидни инжекции, за да подпомагат растежа.

На 30-та седмица бремената вдига кръвно и е приета по спешност, тогава разбира, че на следващата ден ще се наложи да извадят бебетата преждевременно.

Якоб се ражда 1 кг, а Исла две минути по-късно с тежест – 0,57 кг. Вече почти две години децата са под специални грижи и днес момченцето все още е по-голямо от сестра си. Той прохожда по-рано от нея, а според майката няма да бъде за дълго, защото Исла достига Якоб. Към днешен ден и двамата са живи и здрави.

Според проучване на "Bliss" 60 000 бебета на година или 1 на всеки 13 се ражда преждевременно (преди 37-та седмица) във Великобритания.

Превод и редакция: Мартина Димитрова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ