Напишете дума/думи за търсене

Когато майчинството не върви по план, трябва да знаете, че...

До всички майки, които четат тези редове - знам, че е трудно. От собствен опит. Трудно ми е да ставам по няколко пъти през нощта, а след това и в ранните часове на сутринта.

Но няма как иначе, защото едно малко човече разчита на вас, за да бъде живо и нахранено. Ние учим трудните уроци и се опитваме да правим нещата по правилния начин. Дори и когато невинаги сме сигурни какво е правилно към дадения момент. И си прощаваме, ако сбъркаме някъде. Макар и трудно и с куп угризения. Понякога чувствам, че светът ми е толкова малък. И след това осъзнавам, че аз съм целият свят за едно малко човече. Аз съм всичко това, от което то се нуждае.

Аз имам душата да го обичам - не само през трудните за него дни, но и в тези, които са трудни за самата мен. Така е и с всички вас. Дори когато сте изтощени, вие имате сърцето да се събуждате всяка сутрин и да правите всичко отначало. Дори и в дните, когато имате усещането, че няма как да справите. В тези дни помнете, че вие можете всичко. И това е просто един период от живота. Няма да усетите как само с едно мигването детето вече ще е станало на 8. А след това на 28. И по улицата ще виждате родители с малки деца, които ще ви напомнят на някогашното ви Аз. Тогава ще ви липсва да си имате бебе, на което да давате цялата си обич. Така че - насладете се на тези моменти точно сега.

Позволете на детето да дойде посред нощ и да легне на спалнята. Изпейте една и съща песничка 10 пъти, без да се оплаквате от това. Радвайте се на всеки момент, когато дойде време за баня. Дръжте го близо до себе си и усещайте кожата му до своята. Може би майчинството ни кара да понякога да изгубим себе си, но знаете ли кое е по-важното? Майчинството ни дава смисъл да съществуваме, защото сме оставили на света свое малко копие. Майчинството е времето, когато една сутрин се събуждаш и осъзнаваш, че нищо не се случва така, както си го планувала. Бебето е вече на 6 месеца и все още не можете да мигнете вечер. Вие се опитвате бавно да се върнете към работните си ангажименти поне от вкъщи, но това няма как да се случи. Приятели? Какви приятели? Те са просто мил спомен от миналото. Прическа? Всичко се свежда до рошавия кок - модел "мама". И всъщност - какво лошо има в това?

Мислехте, че ще влезете във форма веднага след раждането. Не се случи точно така и все още имате килограми за сваляне. Чувствате се недоволна от себе си заради това. Обвинявате се, че нямате достатъчно воля. Обвинявате се за всичко. Защо? Започвате да се чувствате преуморена - грижите за бебето, домакинската работа, готвенето, прането, което трябва да прострете и т.н., докато списъскът не стане безкрайно дълъг. Във всичко това се питате "добра майка ли съм", "не съм ли прекалено изнервена". Обвинявате се още, защото мислите, че не сте достатъчно перфектна. А истината е, че просто имате прекалено големи изисквания към себе си.

Всяка жена иска да бъде перфектна във всяко отношение. Всяка майка иска да бъде перфектна за своето малко бебе. Ето защо вие ставате мултифункционална. Започвате да умеете да вършите няколко неща едновременно. Наистина ли все още се чудите дали сте добра? Дори когато издържите цял ден на крак след поредната безсънна нощ и бебето ви е усмихнато? Намалете изискванията към себе си. Вие не сте робот, а жена, която е прекрасна дори и с несъвършенствата си. И следващият път, в който се запитате дали покривате всички изисквания, които сте имала към себе си - се погледнете в огледалото и си кажете, че сте направила всичко по-добре, отколкото е било възможно. И запомнете - позволено ви е да се наплачете, когато сте абсолютно изтощена.

Позволено ви е да се затворите в банята и да изпаднете в малка криза за 3 минути. Но не повече, защото след това е време да продължите да изпълнявате професията си на супер майка. Майчинството невинаги върви по план. И това е ОК, защото точно там е красотата му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ