Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим детето от затлъстяване

Затлъстяването при децата е голям проблем не само в България, но и по целия свят. Затова и учените търсят неговата първопричина. Не е достатъчно просто да се каже, че в днешно време хлапетата прекарват прекалено много време на лаптопите или телефоните си.

Технологичното развитие и неговите последици няма как да бъдат спрени. Учените обаче достигат до три навика, които могат да предпазят малчуганите от наднормено тегло. Най-важно е да изградите дневен режим още преди да започне да ходи на училище. Научете го, че има три основни хранения и те са в определен час. Времето за лягане също трябва да е фиксирано. През уикендите, разбира се, може да дадете на малчугана малко аванс.

Не му позволяайте да прекалява с гледането на телевизия или седенете пред компютъра. Дайте му няколко часа на ден за тези развлечения. С тези три прости правила ще предпазите хлапето си от затлъстане, защото ще възпитате емоциите му.

Много хора преяждат, защото се чувстват стресирани, самотни, напрегнати и т.н. Ако от рано научите детето си, че трябва да има план за деня, то ще привикне към него и няма да позволява емоциите му да се отразяват на аетита му, а оттам и на теглото му. Когато създавате графика на малчугана, не бъдете прекаленно строги. Важното е да възпитате детето си да следва всекидневната рутина, а не да бъде нещастно. То определено ще има капризи и забележки за това кога да си ляга или колко време да играе видеоигри.

Начинът, по който се справяте с тези първи емоционални изблици е много важен. Разговаряйте за претенциите и съобразявайте режима с годините му. Ако не смятате, че има нужда от промяна в графика му, обяснете това с нужните доводи. „Защото аз така казвам“, не е подходяща реплика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ