Напишете дума/думи за търсене

Родители, от много работа полза няма

Милиардерът Илон Мъск заедно с втората си съпруга Талула Райли

Милиардерът Илон Мъск, който прекарва по 120 часа седмично в офиса, го знае най-добре

Времето на отрудения родител, който работи извънредно, за да осигури по-добро бъдеще за децата си, отминава. Вече, изглежда, не е модерно да се работи много. Ако не вярвате, питайте милиардера Илон Мъск. През август той имаше неблагоразумието да даде доста откровено интервю за “Ню Йорк таймс”. В него разказа, че напоследък му се налага да работи по 120 часа седмично. Понякога не излиза от завода си за електромобили “Тесла” по 3-4 дни. Не ползва повече от седмица отпуск от 2001 г., а последния си рожден ден е прекарал без роднини и приятели, работейки. Вместо състрадание Мъск обаче получи нови проблеми. Акциите на “Тесла” паднаха с почти 9% и достигнаха рекордно ниско ниво за последните 2 години. Явно вложителите осъзнаха, че на такъв “прегрял” бизнесмен не може да се вярва или пък бизнесът му е в голяма криза.

Милиардерът е ярък пример за човек, който не умее да балансира между работа и личен живот. Вманиачен в проектите си за електромобили и космически кораби, той изключва близките си хора от своя дневен ред. Имал е две официални съпруги и няколко известни любовници, но всичките му връзки приключват безславно. С първата си жена Жюстин са заедно от студентските години. Женят се през 2000 г. и им се раждат 6 деца. Първото умира на 10 седмици от задавяне. Оставили го да спи по гръб.

Случката е

шокираща и

за двамата,

но милиардерът отказва да говори за нея. Това принуждава съпругата му също да зарови чувствата дълбоко и още на втория месец да си запише час в инвитро клиника. Така в рамките на 5 години ражда близнаци и тризнаци. Изпада в следродилна депресия, което обаче не спира Мъск да преследва на пълни обороти професионалните си амбиции. Петте деца са поверени на отбор бавачки, докато Илон непрекъснато работи, а Жюстин се опитва да възстанови отношения с него. Един ден той просто ѝ казва: “Или оправяме брака си днес, или утре се развеждам с теб.” Тя предлага да изчакат поне седмица, но на другата сутрин открива, че кредитната ѝ карта е блокирана и документите за развод са подадени.

За нея това е катастрофа, а за Мъск една от поредните задачи за отмятане. Следва експресен брак с 14-години по-младата от него актриса Талула Райли и още много, много работа, тъй като бизнесът му започва да буксува. “Беше блед като смъртта. Мислех, че всеки момент може да получи сърдечен удар и да умре. Изглеждаше като човек на ръба на изтощението”, спомня си Райли. Тя не издържа на среднощните му кошмари и напрежението и се развеждат. Мъск се впуска в нов лов на жена до себе си, както признава той по това време: “Трябва да отделя 5 или 10 часа седмично за приятелка.” След като този му план се проваля, повторно се жени за втората си съпруга, но бракът им пак не оцелява. Мъск твърди, че е доста добър баща. Прекарва достатъчно време с децата си, взема ги на някои от пътуванията си и ги определя като възпитани и добре държащи се на масата.

Дали обаче всичко това е достатъчно? Не е. И милиардерът го знае много добре. Както самият той признава: “Не мога да бъда щастлив, когато съм сам в огромен

празен дом, в който

слушаш само ехото

от стъпките си

и когато няма някой на съседната възглавница.” Но работохолизмът на Мъск не му позволява да преследва щастието.

В подобно положение са много съвременни родители, които смятат, че осигурявайки финансова обезпеченост на семейството си, решават всички проблеми. Това е доста голяма заблуда. Особено за малките деца гушкането и вниманието са много по-важни, отколкото поредната лъскава играчка. Затова психолозите смятат, че двамата родители трябва да намерят баланс между служебните ангажименти и семейните задължения, за да има хармонични отношения в дома.

Как може това да

стане в днешния

комерсиален свят?

Радикалното решение е чрез въвеждане на по-кратка работна седмица. Някои държави и работодатели по света вече експериментират, за да установят дали производителността на труда ще се запази, ако служителите имат повече време за личния си живот. Учени от университета в Окланд тестват 240 души от голяма адвокатска кантора в Нова Зеландия, като ги карат да работят по 4 дни на седмица (по 8 часа) в продължение на половин месец, но получават заплата като за 5 дни. Условието на шефа им е било производителността на труда да се запази или се връщат на дълга седмица. В края задачата е изпълнена, а служителите за връзки с клиенти даже са увеличили работата си, казва профсор Джерарт Хаар, който е ръководил експеримента. 24% от участвалите казват, че балансът между работа и дом се е подобрил, а при 7 на сто стресът е намалял.

Подобно проучване е правено в Швеция с въвеждане на 32-часова работна седмица в различни по големина фирми и е дало сходни резултати. Общинската администрация в исландския град Рейкявик е намалила работното си време наполовина, но това не довело до спад в производителността. Българските бизнес и синдикати обаче не искат и да чуят за подобни експерименти. Според тях, след като няма достатъчно работници, наличните трябва да се товарят не само по 40 часа на седмица, но и по още 150 часа извънредно на година. За тях производителността не се увеличава, когато работникът е щастлив и отпочинал, а чрез въвеждане на нови технологии, оборудване и по добра организация на труда.

Ако слушаме съветите на известния британски икономист Джон Мейнард Кейнс, както това са правили американският президент Барак Обама и премиерът на Великобритания Гордън Браун по време на управленията си, това не е съвсем вярно.

Още през 1930 г. той предрича, че рано или късно ще се стигне до намалена работна седмица заради нови технологии и увеличаваща се производителност на труда. Но Кейнс е защитник на социалния либерализъм, а у нас действа чиста проба див капитализъм. Затова шансовете да се разчита на някаква държавна регулация в тази посока са минимални.

А истината е, че няма и обществена нагласа за това. У нас отглеждането на деца все още се смята за колективно занимание, в което участват баби, дядовци, други роднини, вече и бавачки. В резулат възпитателният процес се размива между много хора, които невинаги имат нужната нагласа и търпение да го извършват. Родителите са претоварени и изнервени и често прибягват до лесния начин на обгрижване чрез компютър, таблет или телевизор. В резултат израстват поколения без социални умения и с дефицит на обич, което в зряла възраст се отразява в междуличностните им отношения. Затова много от осъзнатите съвременни родители търсят начин да намалят работната си заетост за сметка на времето, прекарано с децата. Някои се договарят с работодателя да работят по 10 часа 4 дни в седмицата вместо 5 дни по 8 часа. Особено жените предпочитат да преминат на 6-часов работен ден, за да могат спокойно да вземат децата си от градина или училище, да имат време да общуват с тях и да им помагат с домашните. Други си издействат да работят в определени дни от вкъщи.

В момента Европейската комисия съгласува приемането на нова директива за съвместяване и балансиране на личния и професионалния живот, която значително ще улесни родителите. В нея се предлага майките и бащите да имат право на 4-месечен допълнителен платен отпуск, който да ползват на части, докато детето им навърши 12 г. Освен това да използват гъвкаво работно време, а също и 5 дни отпуск на година за полагане на грижи за роднина. Причината да се настоява за нов регламент е, че след 2011 г. се наблюдава обща тенденция на спад в равновесието между личния и професионалния живот в Европа.

10 правила за успех с малко труд

Изследване на Станфордския университет показва, че производителността на труда рязко намалява, ако се работи повече от 50 часа седмично, а спадът след 55 часа става толкова голям, че просто няма смисъл да се стои на работното място. Хората, които се трудят по 70 часа, на практика свършват същата работа като тези с 55 часа. Успешните хора знаят колко е важно да смениш темпото в края на седмицата и през уикенда да се занимаваш с неща, които те разпускат и възстановяват, казва Травис Брадбъри, съавтор на книгата “Емоционална интелигентност 2.0”. На базата на интервюта и анализи той е обобщил 10 неща, които те вършат, за да се чувстват свежи и да работят по-ефективно.

1. Изключване – Това е най-важната стратегия за уикенда, защото, ако не можеш и електронно да се откъснеш от петък вечер до понеделник сутрин, то продължаваш да си подложен на стресиращи фактори, които ти пречат да пренасочиш вниманието си другаде и да презаредиш батериите. Тези, които не могат да го направят, е най-добре да си поотделят малко време в събота и неделя за служебни разговори и имейли.

2. Без домакинска работа – Тя обикновено обзема повечето семейства през уикенда и ги лишава от възможност да се отпуснат и да мислят за други неща. Затова направете график как да я отметнете през делничните дни, иначе рискувате да имате усещане за 7-дневна работна седмица и преумора.

3. Обмисляне – Използвайте събота и неделя да разсъждавате за по-големите неща, които движат работата ви. Обикновено без разсейващите фактори от делника те се виждат по-ясно и в различна светлина.

4. Спорт – Ако нямате време за него през седмицата, трябва да го намерите през уикенда, защото дори 10 минути движение на тялото помагат за намаляване на стреса. Спортът е и голям помощник за раждане на идеи.

5. Хоби – Успешните хора преследват нещо, което страстно обичат. Затова, когато му се посвещават, могат да родят ползотворни мисли за следваща седмица.

6. Качествено време със семейството – Да прекарваш пълноценно с близките си е жизненоважно, ако искаш да се отпуснеш и да се заредиш с нова енергия. Това може да е разходка в парка, вечеря в любим ресторант или гости на родителите.

7. Малки приключения – Купете билети за концерт или театър или просто резервирайте стая в хубав хотел. Опитайте нещо, което не сте правили преди това или от дълго време. Проучвания показват, че самото очакване, че нещо хубаво ще ви се случи, е важна част от удоволствието.

8. Събуждане по едно и също време - Съблазнително е да поспим през уикенда, но макар и да се чувствате временно добре, ще нарушите своя жизнен ритъм. Тялото минава през сложни цикли и фази на съня, за да ви помага да се събуждате отпочинал и възстановен.

9. Сутрините през уикенда са лични – Това е трудно, ако имате семейство, но ако рано сутрин намирате време за нещо любимо, това ще ви помогне да бъдете по-щастлив, а мисълта по-ясна през седмицата.

10. Гответе се за предстоящата седмица – Намерете поне 30 минути да планирате. Това ще намали стреса и ще доведе до по-добри резултати. Седмицата ще е много по-приятна, ако започните с план, защото ще трябва да мислите само как да го изпълните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ