Напишете дума/думи за търсене

Как да създадем идеалната детска стая?

Създаването на детска стая е изцяло свързано с въображението на родителите. Някои дори достигат до такива безсмислени подробности, че производители и дизайнери на детски стаи се изумяват до къде може да стигне един вманиачен в създаването на удобство за детето си родител. Въпросите по отношение на това дали леглото е поставено според ритуалите на фън шуй, дали има възможност за тайна аптечка, която винаги да е под ръка, ако детето има нужда от лекарство, и редица други безумия всъщност наистина ни карат да се замислим дали не прекаляваме с високите си претенции. А всъщност нещата може да бъдат много прости и дори не е нужно да ползвате интериорни съвети, които да ви помогнат да превърнете стаята на детето в спокойно кътче, в което то да се забавлява и да се чувства защитено.

Първото, с което трябва да се съобразите при обособяването на детска стая, е възрастта на детето. Ако то е още бебе, реално единствените му нужди са свързани с това да има свое креватче и да е нахранено. Всички останали екстри ще получи с порастването си. А когато децата станат на 4-5 години, вече търсят своята самостоятелност. Сега вече имате повод да се развихрите и да потърсите решение, с което да създадете уют и комфорт. Да започнем от квадратурата на помещението. В двустайните и тристайни жилища обикновено това са спални, които впоследствие приемат призванието детски стаи. Когато знаете каква е квадратурата на помещението, то това е основата, от която да тръгнете. В зависимост от това с каква площ разполагате, може да изберете два варианта за обзавеждане. Първият е чрез готово компактно мебелиране с цялостна композиция от елементи. Много родители избират този модел, защото в крайна сметка се оказва, че така дават всичко нужно на децата си и освен това комплектите са максимално евтини като решение.

Вторият метод е да събират елементи и да се сглобяват според параметрите, не според пространството. Тук обаче родителите правят много грешки, тъй като не успяват да напаснат нещата нито в цветово, нито в стилово отношение. И ето че това, което се получава като краен резултат, изобщо не е задоволително. На практика излиза, че наистина е най-добре да се направи избор на модулна система за детска стая с онези елементи, които наистина биха били напълно приложими според възрастта на детето, неговите възможности, с цел създаване на спокойна и приятна атмосфера.

А как трябва да изглежда идеалната детска стая?

- Да е слънчева и светла;

- Да е комфортна;

- Да е безопасна;

- Да разполага с достатъчно свободна площ, за да има място за игри и забавления;

- Да е ергономична, ако детето е вече ученик и има нужда от удобен стол и бюро за писане на домашните си;

- Материалите, от които е създадена стаята, да са екологични и безопасни.

Много или малко са тези изисквания може да прецените сами. Според нас са напълно достатъчни, за да може детето да се чувства добре и в свои води. А несъмнено всеки родител би дал всичко, за да може стаята на неговото дете да отговори на тези основни правила. Затова, ако имате две спални в апартамента и все още не сте решили коя от тях да трансформирате в стая за децата, то изберете онази, която е максимално осветена, топла и с добро изложение. Когато детето пише домашните си, не е нужно да се напряга от изкуствената светлина. Задължително поставете бюрото в близост до прозореца и с възможност завесите или щорите да се отместват с идеята стаята да бъде осветена от слънцето, не от луминисцентното осветление. Психолози доказват, че децата, които са поставени в тъмни стаи, са леко агресивни, раздразнителни и на моменти с неадекватно поведение. Когато очите се натоварват по-малко, и изражението на лицето на детето се променя. Затова обърнете внимание на светлината.

Обзавеждането трябва да е максимално свежарско. Независимо от това, че стаята е светла и слънчева, то комбинацията от нежни и приятни тонове също има решаващо въздействие върху мозъчната дейност на хората, които я обитават. Има определени цветове, които наистина стимулират креативността и вдъхновят. Именно това е основната причина мебелите за детски стаи, които срещаме на пазара, да са толкова забавни, красиви и смели.

За да расте детето здраво и щастливо, то средата, в която то е отглеждано, е нормално да е изпълнена с любов, разбиране, подкрепа. А как материално да изразите своята подкрепа, ако не с влагането на повече енергия в това да изберете най-красива и обезопасена детска стая? Задължително условие при покупката на мебели е да проверите дали материалите са естествени. Ако има лепила, агресивни и силно ароматни компоненти, не е препоръчително да залагате на такова обзавеждане. Когато хлапето влезе в стаята си, ароматът трябва да е на гора, тучна растителност, а не на химически комбинат.

Първостепенно в комплекта от мебели е детското легло. Когато избирате креватче, е логично да се съобразите с височината на детето. Много родители избират легло, все едно на него ще спи тийнейджър, с тенденцията това легло да бъде ползвано максимално дълго време. Това е правилно решение, тъй като дори и да се наложи подмяна на матрака, то това няма да ви струва твърде скъпо. И като споменахме матрака, то тук не правете никакви компромиси, а заложете на такъв, който е обозначен като детски. Търсете ортопедичен вариант, който е максимално твърд и така ще осигури на детето ви изграждането на правилна стойка. Меките матраци често са предпоставка за появата на изкривявания на гръбначния стълб и затова е правилно да изберете такъв матрак, който е препоръчан от ортопеди.

Не на последно място са местата за игри. Колкото и красиви да са мебелите, като те са твърде много и са обсебили свободното пространство, то в случая това няма да се хареса на децата. Измислете варианти да накарате детето да се движи дори и в стаята. Създайте му игри, които ще повишат физическата му активност. Интересни предложения ще откриете в интернет, представящи как например скандинавските семейства креативно и впечатляващо стимулират децата си да спортуват. Импровизирани стени за катерене, скачане на въже, катерене по дърво и много други варианти, които освен това не изискват и кой знае каква голяма инвестиция.

А Вие избрахте ли как да обзаведете новата детска стая?