Напишете дума/думи за търсене

3 грешки в здравословното хранене на детето, които не бива да допускате

Проблемът със затлъстяването става все по-голям особено сред децата и младите хора. Ключът към преодоляването му се крие в в родителското възпитание. Има няколко грешки, които майките и бащите често правят, мислейки, че така осигуряват здравословно хранене на малчуганите.

1. Не правят разлика между полезни и вредни мазнини

Голяма част от родителите не правят разлика между полезни и вредни мазнини, затова ограничават всички от менюто на детето си. Така грешат, защото първите носят много позитиви за младия организъм. Дават му хранителни вещества и енергия, като в същото време от тях не се дебелее. За да заредите детето си с полезни мазнини, му давайте риба, пълномаслено мляко, телешко и т.н.

2. Карат ги да ядат насила

Много хора не ядат определена храна, защото си спомнят как в детската градина са ги карали насила да я консумират. Не допускайте тази грешка с рожбите си. Колкото повече ги молите да опитат някое ястие, толкова повече ще се съпротивляват. Ако ви угодят, ще го приемат като загуба, т.е. у тях ще се породи неприятно усещане, което ще се предаде и на храната, колкото и да е вкусна.

3. Спазват диети пред малчугана

Детето копира начина на поведение от родителя. Когато той спазва определена диета, малчуганът забелязва. Това не означава, че ще започне да се храни здравословно, а че ще започне да ограничава продукти от менюто си. Тук идва и грешката. Растящото тяло се нуждае от всички хранителни вещества – фибри, белтъчини, въглехидрати и мазнини. Детето трябва да ги получава, за да се научи организмът му адекватно да ги усвоява.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ