Напишете дума/думи за търсене

Плацентата е скафандър

Бременните с тумори да не отлагат химиотерапията, бебето е неуязвимо

Ракът при бременност се лекува без риск за плода. Ето защо жени с такава диагноза не бива отлагат химиотерапията, нито пък да раждат преждевременно.

На Европейския конгрес за лечение на рака в Виена през октомври 2017 г. белгийски медици обявиха, че лечението на рака може да започне след първия триместър на бременността (12-14 седмици след зачеването). Досега се смяташе, че химиотерапията и особено лъчетерапията увреждат бебето и не бива да се прилагат при бременност. (За България виж долния текст.)

"Няма причина да се прекъсва бременността или да се отлага лечението. Химиотерапията може да започне незабавно. Бременна с рак може да се лекува също толкова ефективно, колкото и всяка друга жена", каза д-р Фредерик Аман, професор по гинекология в университета в Льовен. Неговото проучване бе публикувано в "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин". Според него майки, лекувани през втория и третия триместър, раждат деца без дефекти.

"Не открихме никакви разлики в умственото развитие на деца, чиито майки са били оперирани и подложени на химиотерапия и лъчетерапия, в сравнение с децата на тези, които са отложили лечението. Това е доста изненадващо, като се има предвид колко токсични са лекарствата срещу рак", казва проф. Аман.

"Няма причина да се прекъсва бременността, нито пък да се отлага химиотерапията. Плодът е защитен и не се уврежда."

Той признава, че е изследвал много видове рак при бременни, но не всички. Данните му обаче са в пълно съзвучие с по-ранни негови изследвания на рака на гърдата и на кръвта при бременните. За тях той съобщи през 2012 г. в сп. "Лансет".

Повечето хора и дори лекарите смятат, че ако се лекува рак при бременност, ще се увреди плодът и затова препоръчват аборт. Според тях отлагането на лечението влошава болестта и повишава риска от смърт.

На сайта си Американското дружество за борба с рака дава следната препоръка: "Химиотерапията е безопасна за плода в напреднала бременност, но не и преди това. Ако се открие рак на гърдата през първия триместър и жената спешно се нуждае от химиотерапия, може да й се предложи да прекъсне бременноста си."

Но след доклада на проф. Аман към този текст бе добавено: "Нови изследвания показаха, че някои средства за химиотерапия през втория и третия триместър не създават риск за помятане и вродени дефекти на бебето."

Председателят на Европейското дружество по хирургична онкология Петер Нареди пише, че след доклада на проф. Аман "лекарите не само трябва да започват лечението на рака незабавно, но и трябва да се грижат бременните да стигат термина си за раждане".

Оперира се веднага, после няма кърмене

За жалост при бременните диагнозата рак не е рядкост. Поставя се на една от всеки 1000. Някои видове са опасни за плода. Други обаче няма как да му навредят и бебето се износва нормално и се ражда здраво. Има дори случаи на тумор в главата, който се стопява по време на бременността.

При бременност има рак на гърдата, на шийката на матката, на щитовидната жлеза, лимфом на Ходжкин и меланома. Поставянето на диагнозата обаче се забавя, тъй като симптоми като подуване на корема, често главоболие или кървене са нещо обичайно при бременност и не будят съмнение.

Ракът на гърдата е най-често срещаният вид. Засяга една на 3000 бременни. Но понеже гърдите на бъдещата майка се уголемяват, малките тумори в тях трудно се откриват. А и повечето жени не си правят мамография по време на бременността. Затова диагнозата се бави 2-6 месеца в сравнение с жените, които не очакват бебе.

Ракът на матката се открива с ПАП тест или с утразвук, които са част от пренаталната грижа.

"Ако се открие в началото на бременността, се лекува. Ако бременността е напреднала, се чака плодът да стане на 7 месеца и се пристъпва към раждане. Не се чака 9-ият месец, за да не се развие ракът пагубно за майката. След раждането се прави операция", казва доц. д-р Цветанка Дянкова, гинеколог и онколог.

Лекарят решава какво да е лечението, за да не навреди нито на майката нито на бебето. То зависи от гестационната възраст на плода, както и от вида и стадия на рака, от местоположението и размера на туморното образувание. Вземат се предвид и желанията на бременната и на семейството й.

Някои лечения вредят на плода, ако са през първия триместър. Затова се отлагат за втория или третия или пък за след раждането.

Лечението включва операция, химиотерапия и радиационна терапия. Някои процедури от него може да се прилагат и по време на бременност. Например операцията за премахване на тумора е с малък риск за бебето. Това е най-безопасната процедура при бременност. В някои случаи може да се направи по-широка операция, за да не се налага химиотерапия или лъчева терапия.

Химиотерапията може да увреди плода през първия триместър, когато органите му са все още неразвити. Тя може да доведе до вродени дефекти и до помятане. През втория и третия триместър някои видове химиотерапия може да се приложат без вреда за плода. Плацентата е бариера към бебето и има лекарства, които не могат да я преминат дори в малки количества.

Химиотерапията в късна бременност обаче може да предизвика нежелани ефекти като недохранване и анемия при майката, а те непряко вредят на бебето. Понякога тя причинява преждевременно раждане и ниско тегло на бебето. После то може да има проблем с инфекциите, а майката - с кърменето.

Не се прави лъчетерапия

Лъчевата терапия вреди на плода особено през първия триместър, затова лекарите я избягват.

Кърменето се забранява

Въпреки че раковите клетки не преминават в бебето през кърмата, лекарите съветват лекувани от рак кърмачки да не кърмят. Химиотерапията също спира кърменето, тъй като лекарствата минават в бебето чрез кърмата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ