Напишете дума/думи за търсене

Пловдивска болница отглежда две бебета, изоставени от майките си

На празника на свети Стилиян две майки, чиито деца са се родили недоносени, дойдоха в УМБАЛ "Пловдив", за да поздравят екипа на отделението по неонатология

Две новородени са били изоставени от майките си в университетска болница "Пловдив". В първия случай жената е избягала 5 часа след появата на сина си Илия на бял свят. Момченцето е шестата й рожба. От управата на лечебното заведение са подали сигнал в Отдела за защита на детето. Другото зарязано бебе Златка е недоносено и е с тегло 1, 5 г.

"Момиченцето бе докарано при нас с линейка от Първомай. Майката е родила в местната болница, но след изписването й така и не дойде да си потърси рожбата", обясни шефът на отделението по неонатология в МБАЛ "Пловдив" д-р Диана Аргирова. И двете пеленачета ще бъдат настанени в приемни семейства.

"Малко майки се отказват от рожбите си. Дори и когато са недоносени и има риск да са с увреждания, се борят за тях заедно с лекарите", посочи д-р Аргирова. В УМБАЛ "Пловдив" се раждат годишно около 170 бебета с ниско тегло. Някои от тях са на 22-23 седмици вместо на 40, както е при нормална бременност. Според медиците в 80% от случаите причината е инфекция на половите пътища на жената, което води до преждевременно спукване на околоплодния мехур.

Неонатолозите са категорични, че недоносените бебета не само оцеляват, но и са здрави. На днешния празник на свети Стилиян, закрилник на пеленачета, д-р Диана Аргирова разказа историите на Иван и Ники. Първото момченце е родено с тегло 1180 г, а второто - с 1100. В момента и двете се развиват нормално. Послучай празника отделението по неонатология в УМБАЛ "Пловдив" получи дарение от памперси от световно известна компания. От нея уточниха, че ще доставят 350 000 памперси на 45 отделения в страната.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ