Напишете дума/думи за търсене

Световната здравна организация: Да се намалят ражданията със секцио без медицински показания

СНИМКА: Pixabay

Световната здравна организация /СЗО/ изрази загриженост относно рязко растящия брой на ражданията с цезарово сечение, без нужните медицински показатели за извършване на операцията, предава ТАСС.

По данни на международната организация през последните години в някои страни от Югоизточна Европа броят на ражданията с цезарово сечение се е увеличил с близо 50 процента. А науката не разполага с никакви доказателства относно наложилото се схващане, че когато подобни процедури надвишат 10 процента от ражданията, се снижава детската смъртност, предаде БТА.

СЗО предупреждава, че милиони жени се подлагат на риск при раждане с цезарово сечение, което не се налага от медицински фактори. По данни на организацията споменатата операция носи отрицателни последствия за майката и за новороденото. При родилката след операцията се увеличават рисковете от помятания при следващи бременности.

Що се касае до бебетата, цезаровото сечение е свързано с повишен риск от хоспитализация в отделенията за интензивна терапия на новородените, с повишен риск от астма и затлъстяване, предупреждават медицинските експерти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ