Напишете дума/думи за търсене

Позволена ли е акупунктурата през бременността

Разрешена е само, ако се прилага от лекар-специалист, защото има някои акупунктурни точки, които е противопоказно да се бодат по време на бременност, за да не се предизвика преждевременно раждане.

Но лекарят-професионалист знае кои са безопасните точки и с акупунктура и някои масажни техники могат да помогнат при различни заболявания и неразположения като гадене, болки в гърба, главоболие и отоци.

Всичко в ТКМ (традиционната китайска медицина – бел. ред.) е свързано с теорията за двете начала Ин и Ян. Според нея по време на бременност възниква дефицит на Ин енергия в организма, защото тя играе основна роля при развитието на плода. А дисбалансът е коренът на всички неприятности.

Според ТКМ от петия месец на бременността растежът на плода предизвиква механично запушване на енергийните канали в долната част на корема. Това може да предизвика симптоми като отоци, болки в гърба, проблеми при уриниране и нужда от повече сън.

Но наистина е необходимо да слушате тялото си. Ако то се нуждае от повече сън и почивка, трябва да му ги осигурите. Това не означава да се потопите в зимен сън, но разпознаването на сигналите, които ви подсказва тялото, са важни за поддържането на баланса.

Недостигът на Ин е причина за прекомерната топлина в тялото, затова на бременните жени рядко се случва да им е студено. ТКМ може да регулира енергийния поток и да помогне за отстраняването на подобни симптоми.

Обикновено първите и последни три месеца от бременността са най-трудни. През първите три месеца тялото се опитва да се адаптира към новите условия и неразположения като гадене, киселини, силен глад, лошо храносмилане, проблеми със съня или главоболие. През последните три месеца бременните трябва да се справят с общото чувство за тежест и изтощение, които могат да бъдат придружени от отоци и горещи вълни. И в двата случая акупунктурата и балансираният хранителен режим могат да се окажат полезни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ