Напишете дума/думи за търсене

Татко под наем, в когото да се влюбиш

Певицата Мадона с три от общо шестте си деца по време на посещение в Малави. Тя често разчита на мъже, които да й помагат да се грижи за тях.

Самотни майки прибягват до подобни услуги

Бащата на Мегуми напуска семейството скоро след нейното раждане. Докато става на 10 години, тя не издава, че това е някакъв проблем за нея. Изведнъж обаче става много тъжна и спира да разговаря с майка си. На Асако ѝ трябва много време, за да разбере какво се случва с дъщеря ѝ. С много търпение успява да изкопчи признание от нея, че се обвинява за раздялата на своите родители, както и че е тормозена от съученици, защото няма баща. Последното всъщност не е изненадващо, тъй като в Япония децата с един родител са заклеймявани често.

“Тя е единственото ми дете и сърцето ми кървеше, когато виждах колко е тъжна. Накрая беше толкова разстроена, че отказваше да ходи на училище”, разказва Асако пред Би Би Си. Търси помощ от учители, приятели, но нищо не се получава. Един ден просто ѝ хрумва да наеме някой любезен и сладък мъж, който да представи за баща на Мегуми и така да се опита да я направи по-щастлива. Обръща се към агенции, които предлагат актьори за гост на сватба, за срещи с роднини или посещение на ресторант. След като отхвърля петима кандидати, харесва Такаши за фалшив баща на своята дъщеря.

“Просто слушах инстинкта си. С него беше най-лесно да се общува”, признава Асако. Такаши е управител на една от фирмите, осигуряващи лица за семейни постановки. За него постоянно работят 20 души и още 1000 са на разположение да придружават клиент в почти всяка ситуация, като използват фалшиви имена и играят всякакви роли, като понякога мамят, но са обучени да не нарушават законите. Самият Такаши също е актьор и е играл баща или младоженец в пет сватби, приятел и бизнесмен.

Готви се за ролите,

като гледа

холивудски филми

Асако и Такаши се срещат няколко пъти, за да уточнят какъв тип баща той трябва да играе. “Моите условия бяха прости. Първо исках той да се извини, че не може да присъства в живота на Мегуми, и да слуша всичко, което тя иска да му каже”, казва майката. Когато идва моментът за първата среща, тя обяснява на дъщеря си, че ще види своя баща, който вече има друго семейство, но наскоро е поискал да възстанови отношенията си с тях. Споменава ѝ дори, че е актьор.

Първоначално Мегуми е шокирана, но се съгласява да се види с него. Такаши се превръща в Ямада и вече 10 години играе неин баща, което е най-дългата му и двусмислена роля. Първоначално комуникацията помежду им е трудна. Момичето се интересува защо ги е изоставил. Постепено обаче става по-щастлива и приятелски настроена и дори иска да се върне в училище. Помислих си, че си струва, спомня си Асако.

Такаши ги посещава по няколко пъти месечно. Ходят заедно на кино, на разходки, участва в рождени дни и училищни тържества. Услугите му не са никак евтини (около 90 долара на среща) и Асако трябва да спестява, за да си го позволи, въпреки че получава висока заплата. “Знам, че това, което правя, е радикално, но наистина исках да спася дъщеря си. Заедно се чувстваме спокойни, смеем се. Сега, когато той е бил толкова дълго с нас,

бих искала да се

омъжа за него и

да станем истинско

семейство”,

споделя Асако. Тя признава на Такаши за чувствата, които изпитва към него, но той ѝ казва директно, че това е само неговата работа, която започва все повече да го притеснява.

Асако обача не смята да прекратява сделката с него, защото емоционалната подкрепа, която им дава, е изключително важна. Иска той да продължи да играе баща на Мегуми и когато се омъжи, да бъде на сватбата ѝ, а след това да е дядо на нейните деца. Определя като лош сценарий, ако някой ден дъщеря ѝ разбере лъжата или пък собственият ѝ баща потърси среща с нея, и признава, че не е готова за подобно развитие на нещата.

Такаши също разбира, че измамата ще расте. “Това е един от сериозните проблеми при наемането на семейство. Мегуми може да се ожени и съпругът ѝ ще мисли, че аз съм баща ѝ. По-късно ще бъдат подведени и нейните деца и така лъжата ще става все по-голяма и по-голяма”, обяснява той. Все пак разчита, че Мегуми ще му благодари за грижите, ако един ден разбере всичко, защото истински я е подкрепял през всичките тези години.

Знам, че някои хора смятат, че е глупаво

да плащам, за да

мамя собствената

си дъщеря,

но бях отчаяна, казва Асако. Според нея такива неща се случват много по-често, отколкото много хора си представят, и нейната история въобще не е уникална.

И наистина до известна степен тя е права. На много места по света отчаяни майки прибягват до наемането на мъж под някаква форма, за да осигурят мъжко присъствие на своите деца. В повечето случаи това са спортни треньори или учители по музика и изобразителни изкуства, но напоследък стават модерни и бавачи от мъжки пол. На такива са разчитали попзвездата Мадона и американската актриса Гуинет Полтроу след разводите с половинките си. Въпросът с менторството при разделените родители е много сериозен и психолози съветват, ако се пристъпва към услуги като “баща под наем” под някаква форма, това да става след откровен разговор с детето и по възможност с негово съгласие. Ясно да бъде обяснено какво налага присъствието на друг мъж в семейството и какви ще бъдат точно неговите функции. В никакъв случай да не се предизвиква у детето очакване, че това ще бъде негов баща, защото това допълнително може да го обърка и да го нарани.

Улрике Цайтлингер от Мюнхен също се оказва в такава ситуация, когато синът ѝ става на седем. “След като се разделихме с баща му, видях, че му липсва мъжкото присъствие. Той бе заобиколен изцяло от жени - аз, баба му, възпитателките”, обяснява тя пред “Дойче веле”. Затова започва целенасочено да търси господин, който да го взима от училище и да се грижи за него, докато тя се върне от работа. Задачата обаче не се оказва никак лесна. В Германия

от около 40 000

регистрирани

“родители под наем”

едва 2,5% са мъже

Причината е, че тази работа е нископлатена и затова се смята за непривлекателна за представители на силния пол. Все още съществуват и предразсъдъци, че гледането на деца е чисто женска работа и ако я върши мъж, той може да им посегне.

Чрез свои познати Цайтлингер обаче попада на много добър бавач за сина си, въпреки че при първата им среща е доста стъписана. 29-годишният Чаба Балог кара мотор и е доста татуиран. Но тя има добро предчувствие и го наема. Младият унгарец се грижи от години за сина й и се ползва с пълното й доверие. Нито веднъж не ме е разочаровал, казва Цайтлингер и го описва като “много мил, строг, когато е необходимо, и абсолютно надежден”.

Бащите внасят уникални елементи във възпитанието

Факт е, че мъжете внасят други елементи в отглеждането на децата – елементи, които са уникални и незаменими, казва австралийският семеен терапевт Стив Бидълф. Той е автор на няколко книги за възпитание на деца, които са бестселър.

По думите му на много мъже им се налага да се борят да бъдат татко, тъй като има някакво сбъркано разбиране, че те трябва да бъдат така добри да плащат сметките, а някой друг да учи децата им да ритат топка, да свирят на пиано или да вярват в себе си. “За щастие, бащите се борят, за да си върнат мястото в семейния живот, а там ги чакат с отворени обятия. В края на краищата бащинството няма кой знае какви традиции през ХХ век. В поколението на нашите бащи имаше някои страхотни татковци, но повечето мъже в онези времена доказваха любовта си с работа, а не с игри, прегръдки, разговори и напътствия – нещата, които децата наистина обичат. Една значителна част от бащите бяха насилници, будеха страх или пиеха твърде много”, пише Бидълф в книгата си “Как се възпитават момчета”.

Според него обаче нещата се променят за добро. Например в Англия бащите са увеличили времето, което прекарват с децата си, с 400% в сравнение с шейсетте години на миналия век. Стига само да имате желание да се пробвате, непременно ще постигнете нещо, съветва терапевтът и допълва: “Каквото и да се случи в брака ви, не се развеждайте с децата си”. Той подчертава, че разводът е огромен удар върху надеждите и мечтите на бащата за неговите деца. Някои мъже са така съсипани от скръб, че “късат и бягат”, но всички, с които е говорил по този въпрос, след това дълбоко съжаляват за това решение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ