Напишете дума/думи за търсене

Мобилни акушерки от “Шейново” наглеждат недоносени по домовете

25 недоносени бебета са получили патронажна грижа през последната година

Мобилни акушерки от “Шейново”

наглеждат недоносени по домовете

ЙОАНА ИВАНОВА

25 недоносени бебета, от които 4 двойки близнаци, са получили патронажна грижа през последната година в болница “Шейново”.

След изписването им децата и техните родители са били посещавани от акушерка и социален работник по домовете им, които са следили дали децата се развиват добре, дали се хранят, кърмят и къпят правилно, съдействали са на майките и бащите за преглед при специалист при нужда.

Посещенията са били 2-3 пъти седмично през първия месец след изписването и по веднъж седмично след втория.

Подобна грижа у нас няма от години. “Шейново” е единствената болница, която се опитва да върне вниманието към нея. Проектът, по който работи екипът е финансиран от фондация “Диакония Франкфурт. Той е 3-годишен, а този месец приключи първата част от него, т.е. домашните посещения на акушерките, но социалните работници ще продължат да се грижат за децата до навършване на 3 г.

“Такъв тип проекти имат сериозно място в здравната ни система. Това намалява хоспитализациите. Едно недоносено дете, ако не се храни правилно вкъщи, много бързо ще стигне пак до болницата. Следват хоспитализации, разходи за медикаменти, стрес за родителите, а ако му помагаме вкъщи, всичко това се избягва”, обясни д-р Румен Велев, директор на “Шейново”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ