Напишете дума/думи за търсене

Братя и сестри ще влизат в едно училище автоматично

Първокласниците с по-големи братя и сестри ще бъдат приемани автоматично от новата учебна година.  СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Първокласници, които имат по-голям брат или сестра, ученик в желаното училище, на практика ще бъдат приемани автоматично. Това предвиждат промените в наредба 10 на Министерството на образованието и науката.

Според нея деца с братя или сестри до 12-годишна възраст в същото училище се разпределят в първа група, независимо от постоянния или настоящия им адрес. В първа група при класирането са децата с най-много точки и с най-голям шанс да бъдат приети в желаното училище.

Още следващата седмица Столичната община ще внесе предложения за промени в наредбата за прием на първокласници, за да се съобрази с изискванията на МОН. Целта е децата от едно семейство да не бъдат разделяни, а да учат в едно и също училище, обясни зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

Не е ясно обаче дали приемът още тази година ще става чрез единна електронна система. Имаме уверения, че МОН работи по създаването ѝ и са осигурени средства. Идеята е в бъдеще всичко да става на

обща

платформа

само с една

регистрация на

детето през

цялото

образование -

от детската

градина до

училището

Когато програмистите са готови със системата, ще започнем тестове, уточни доц. Чобанов.

Още от тази учебна година обаче при кандидатстване за детска градина в столицата може да се въведе уседналост по искане на родители.

“Този въпрос е на дневен ред. Все още няма решение дали да се даде по-голяма тежест за постоянен адрес, или

за настоящ

адрес да се

изисква

регистрация от

поне 2 г. преди

кандидатстването”, обясни зам.-кметът.

Първоначалният вариант на промените в правилата предвиждаше за постоянен адрес да се получават 3 точки, а за настоящ - 2.

Ако точките за по-голям брат или сестра в същата детска градина пък се извадят от социалните критерии и отидат в общите, както предлага общината, е възможна и промяна в процента на приетите по социални критерии. Сега той е 40%. Според доц. Чобанов тенденцията е две и повече деца да се приемат за семеен статус, а не за социално обстоятелство.

Иначе общинските съветници приеха вчера увеличението на максималния брой на деца в яслена група да стане от 20 на 23. Така ще се даде възможност на още над 700 деца в столицата да бъдат приети в ясла. “През 2018 г. МОН намали броя от 25 на 20 и така от системата на яслите бяха извадени около 2000 деца. Още тогава и ние, и родителски организации възразихме срещу това”, каза доц. Чобанов.

Повече деца обаче няма да се приемат навсякъде, а само в групите с ниска средномесечна посещаемост.

“За последните 10 г. построихме 92 детски градини. Помните, че преди това бяха затворени и продадени над 40 детски градини. Това са 5000 загубени места”, каза зам.-кметът.

Тази година общината ще построи 15 детски градини. Изграждането на седем от обектите стартира през 2018 г., а строителството на останалите осем ще започне тази година.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ