Напишете дума/думи за търсене

На Бабинден орисаха първото бебе на Велико Търново за 2019 г. (Снимки)

Кметът Даниел Панов подари на първото бебе на 2019 г. реплика на златна монета, сечена по времето на цар Иван Асен II

Ритуално измиха ръцете на доц.Светлозар Стойков. Заради него трета година в старата столица се раждат над 1000 бебета

Първото бебе на 2019 г. във Велико Търново бе орисано на тържество в родилното отделение на областната болница. Малката Мила Моминска проплака в 17.20 ч. на 1 януари, а в деня на родилната помощ получи много подаръци от кмета Даниел Панов и Зонта клуб.

     За трета поредна година във Велико Търново се раждат над 1000 бебета, отбеляза кметът и благодари на екипа на доц.Светлозар Стойков, който върна доверието към лекарите и акушерките в търновската болница. "Всички си спомняме, когато бебетата бяха с 35-40% по-малко в община Велико Търново. Благодарение на екипа, а и на обновената база в родилно отделение 90% от търновки раждат тук своите деца", каза Даниел Панов. Той припомни, че благодарение на общинската програма за ин витро до края на 2018 г. на бял свят са дошли близо 60 бебета.

Шефът на АГО благодари от името на екипа за реновираната база, която дава спокойствие на екипа да работи в модерни условия.

"1037 бебета, сред които и 18 двойки близнаци, се родиха през 2018 г. 45% от ражданията са с цезарово сечение. Най-възрастната родилка е на 48 г. Със съвременните методи за инвитро фертилизация възрастта вече няма значение, защото жената може да получи донорска яйцеклетка и да износи бременността и след 60 г.. Долната граница на родилките е 14 г.", отбеляза доц.Стойков.

Навръх професионалня празник на акушергинеколозите и акушерките в отделението проплакаха три новородени - 2 момчета и едно момиче, а за първите 21 дни от годината вече са родени 67 деца. На тържеството директорът на болницата д-р Стефан Филев също благодари на акушергинеколозите и неонатолозите, които са структуроопределящи за лицето на една болница.

Бе спазена традицията на Бабинден ритуално да се измият ръцете на акушера със сапун, за да се плъзгат бебета по-лесно.

Старши акушерката Албена Василева получи приза за най-добра в професията си във Великотърновската болница за 2018 година. 26 години тя помага за появяването на нов живот."За мен това не е просто някакво призвание, акушерството е моето сърце", каза Василева.

Свещеноиконом Славчо Иванов отслужи празничен водосвет за здраве и успехи на отделението.

Шефът на АГО, завеждащата на неонатологията д-р Кина Николова, лекари и акушерки се хванаха на хоро, което се изви в чест на празника във фоайето на родилното.

На Бабинден ритуално измиха ръцете на шефа на Родилното отделение доц.Светлозар Стойков
На Бабинден ритуално измиха ръцете на шефа на Родилното отделение доц.Светлозар Стойков
Шефът на МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" д-р Стефан Филев / в средата/ и кметът Даниел Панов уважиха екипа на АГО за деня на родилната помощ
Шефът на МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" д-р Стефан Филев / в средата/ и кметът Даниел Панов уважиха екипа на АГО за деня на родилната помощ
Албена Василева с приза Акушерка на 2018 г.
Албена Василева с приза Акушерка на 2018 г.
Доц.Светлозар Стойков се хвана на празничното хоро
Доц.Светлозар Стойков се хвана на празничното хоро
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ