Напишете дума/думи за търсене

70 000 лева за ин витро подкрепа осигурява Община Велико Търново

За поредна година Община Велико Търново отпуска 70 000 лева по програмата за асистирана репродукция. Средствата във фонд „Ин витро” са заложени в бюджета за 2019 година, а към сумата влизат и преходните остатъци от предишните две години.

Приемът на документи за включване в програмата започна и ще продължи до 5 март включително, информират от местната администрация.

Фонд „Ин витро” осигурява целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.

Желаещите могат да получат необходимите формуляри на документите за кандидатстване в центъра за услуги и информация, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на сайта www.veliko-tarnovo.bg.

Документите трябва да бъдат депозирани в центъра за услуги и информация. Кандидатурите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушергинеколози и юристи.

Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин витро” е увеличен и през всяка от последните седем години е в размер на 70 000 лева. Подпомагането на двойките с репродуктивни проблеми бе кауза и на два коледни благотворителни бала на Велико Търново – през 2011 и 2016 година. От двете събития са събрани и отпуснати допълнително 21 296 лева.

Над 140 семейства са подпомогнати от началото на програмата за асистирана репродукция, част от които – над два пъти. 54 са новородените бебета, чиито родители са били включени в инициативата. Сред пеленачетата има и десет двойки близнаци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ