Напишете дума/думи за търсене

Проучване: Най-щастливи у нас са 4-членните семейства

Българите с 5 пункта под средната стойност на щастие за света, но щастието от подкрепа от близките е над средните нива

Най-голяма група от българите, 45 % се описват като почти щастливи, а 31 % като нещастни, според представително изследване на личното и общностно щастие у нас. То е проведено в края на 2018 г. от „Джи Кънсътинг“ по поръчка на списание „Мениджър“.

Средният индекс на щастието за страната в края на 2018 г. е 56 точки, от 100 възможни. Средният глобален Индекс на щастието за 2018-та е 60,9 точки, според изследването на The Happiness Alliance. България е с почти 5 пункта под него.

По показател "социална подкрепа от най-близките" сме чувствително над средната стойност за света.

Психично и физическо здраве и удовлетвореност от живота също са измерения, в които са регистрирани удовлетворителни за индекса резултати.

Графики: Сп. "Мениджър"
Графики: Сп. "Мениджър"
С нарастване на възрастта, стойностите на Индекса на щастие се понижават, но с два сериозни срива: първи – след 30 г. възраст, и втори – след 70 години.

Високите лични доходи, особено над 1500 лв., намаляват рязко относителния дял на нещастните, но не увеличават дела на щастливите.

Най-щастливи у нас са хората в четиричленни домакинства (най-често семейства с две деца). Индексът на щастието пада при самотните, но и при многочленните домакинства от 5 и повече човека.

Под средното глобално равнище в българския индекс на щастието са областите удовлетвореност от работата, включеност в местната общност, субективно благосъстояние, управление, стандарт на живот, достъп до култура, изкуство, образование цял живот, качество на околната среда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ