Напишете дума/думи за търсене

Синът на Радина Кърджилова и Деян Донков рисува с дядо си

Радина Кърджилова и Деян Донков на миналогодишната церемония по раздаване на икарите. СНИМКА: АРХИВ

Тригодишното момченце вече разпознава марките на автомобилите

Христо - синът на Радина Кърджилова и Деян Донков, категорично отказва да си играе с плюшени мечета, зайчета и котенца - дай му на него автомобили, разказа дядо му Христо Кърджилов - известен художник и писател.

Макар наследникът на артистичната фамилия да ходи на ясли, често му се налага да поостава вкъщи и тогава роднините поемат грижата. “Той е послушно и обичливо дете. Не капризничи. Вече е много забавен и добричък. Може да си говори спокойно човек с него - нали е почти на 3 години”, хвали го дядо му. Двамата се забавляват предимно с рисунки, а неговата задача е да държи детските ръчички, въоръжени с цветни пастели, далеч от стените на току-що ремонтирания апартамент на Радина и Деян. Заедно с това насочва и първите опити на внука върху белия лист. Учат и цветовете.

Най-новите рисунки на Хриси - така го нарича дядо му, трябва да изобразяват кабинков лифт. “Водиха го на Витоша и той се е впечатлил много от въжената линия. Сега все за това говори. Нали е момченце, около него само камиончета, влакчета, трамвайчета, самосвали, багери, пожарни - цял автопарк. Има и много модели на колички и вече уверено разпознава мерцедес, беемве, дори голф. Той прави някакви драскулки с каквото докопа - молив, химикалка, аз довършвам, учим се”, казва художникът.

Той има опит с деца, защото всяка събота води артателие за най-малките в Столичната библиотека.

Когато не рисуват, чете или рецитира стихчета на внука си, които помни още от детството на Радина. Тотава също много се занимавал с нея и тя ги знаела наизуст. Харесва творбите на Асен Разцветников, защото героите му са много забавни - щурци, бръмбари, комари, мухи. Хем рецитира, хем му пее: “Събрали се три щурци...” Малкият повтаря последната думичка на стихчето, хваща римите, а дядо в това време бързо рисува я жабка, я мравка.

“Ради и Деян са много заети - от сутрин до вечер са в театъра, предстои им премиерата на “Братя Карамазови”. “Любовникът” се играе с голям успех. Колкото можем, помагаме. Не знам какви са им плановете за Свети Валентин, но защо да не го празнуват? Млади са, обичат се, нека са щастливи”, пожелава им бащата на Радина. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ