Напишете дума/думи за търсене

Идвате от държава с морбили? Поне седмица стойте далече от бебета!

Най-честите усложнения засягат слуха и мозъка. 

Очаквано е, че България не можа да остане остров на спокойствието при световен подем на морбили. Разговорно заболяването е известно като дребна шарка, брусница. Мислим, че сме защитени, защото страната има предимството на над 90% ваксинален обхват и висок колективен имунитет. Но шарката е много заразна, а контактите с хората в държави с болни от морбили са доста оживени особено в пограничните райони.

Пет са лабораторно потвърдените случаи към 14 февруари, в петък се очакват резултати за още три изследвани проби на болни деца със съмнение за морбили. Много вероятно е и те да се окажат положителни, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Боледуват неваксинирани хора от всички възрасти. Но

инфекцията е

особено опасна

за децата под

13 месеца,

тъй като първата имунизация за морбили се прави на тази възраст. Бебетата на ваксинирани жени имат известна защита, предадена чрез антитела от майката чрез плацентата, но тя може да се окаже недостатъчна. Този пасивен имунитет постепенно изчезва през втората половина на първата година от живота.

Най-важният съвет е всички, който са пропуснали ваксинация, да си я направят, ако няма медицински противопоказания.

В сегашната ситуация от голямо значение е хора, които се връщат от държави с огнища на морбили, да се въздържат от контакти с неимунизирани бебета, предупреди проф. Кантарджиев. За отговорните хора препоръката трябва да има сила на забрана - особено за първата седмица, в която най-често се появяват евентуалните симптоми за заболяване.

Характерни за тази шарка са високата температура, зачервяването на очите - конюнктивит, светлобоязън, кашлица, дребен еритематозаен обрив, който обикновено започва зад ушите.

Морбили често поражда усложнения. При тежки случаи може да настъпят оглушаване, парези, енцефалит - възпаление на мозъка, дори смърт.

Смъртността

е 1–3 на 1000

случая и най-висока при малките деца и сред хора със сринат имунитет.

Човекът е единственият естествен гостоприемник на вируса.

Големи огнища със смъртни случаи сред неимунизирани вече има в страни, които преди това са елиминирали или прекъснали ендемичното предаване.

Имунизацията е единствената ефективна превантивна мярка срещу морбили. У нас ваксинациите са две - на 13 месеца и на 13 години.

Вирусът е силно заразен, някои епидемиолози го смятат за по-агресивен дори от грип и ебола. Разпространява се чрез капчици при кашляне или кихане и може да се задържи във въздуха два и повече часа.

За неимунизираните рискът да се заразят е над 90%.

Няма специфична антивирусна терапия за морбили. Болният може да предава причинителя на шарката 4-5 дни преди появата на обрив и до 4-5 дни след него. Свръхзаразната фаза е в дните с най-интензивната кашлица. Поддържане на висока температура след 2-3-ия ден от появата на обрива обикновено е знак за започващо усложнение.

Контактите на всички болни със съмнение за морбили трябва да бъдат ограничени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ