Напишете дума/думи за търсене

Джоджен помага при прекалено окосмяване през бременността. Намалява и апетита

Бременността действа като истинска хормонална бомба на организма ни. А най-интересното е, че изобщо не можем и да предполагаме на коя посока ще "избухне".

При някои бъдещи майки се наблюдава прекомерно окосмяване - особено в областта на корема. При други пък - точно обратното. Как да се справите?

Турски учен прави изненадващо откритие, че джодженът е в състояние да реши проблема на жените, страдащи от прекалено окосмяване. От една страна чаят от билката повишава синтеза на естрадиола, фоликуко-стимулиращия и лутеинизиращия хормони, а от друга - намалява нивото на свободния тестостерон. Именно той в "виновен" за окосмяването от мъжки тип при жените, както и на други симптоми на хормонален дисбаланс като акне в зряла възраст и андрогенен косопад.

Схемата за прием на чая е следната: 5 гр. джоджен се заливат с 250 мл. гореща вода два пъти на ден. Запарката се пие сутрин и вечер.

В химичния състав на джоджена се откриват витамини, А, В6, С, К, тиамин, ниацин и рибофлавин, микроелементи калций, желязо, магнезий, фосфор, селен, мед и манган. В джоджена се съдържат още валин, аланин, серин, изолевцин, троптофан, глатаминова и аспарагинова киселина, както голямо количество ароматни масла, сред които ментол. В 100 грама от билката се съдържа 71.62 въглехидрати, 8.98 грама белтъчини, 4.24 грама мазнини и 335 калории.

Джодженът е много известен и с антимикотичното си действие. Изследвания са установили, че неговото етерично масло има противогъбично и успокояващо действие. Билката се характеризира с отлична антиоксидантна активност, която отлага окислението на мазнините и редуцира образуването на вредни вещества. Подправката стимулира апетита с възбуждането на секреторната функция на червата и стомаха. Тя се използва при храносмилателни проблеми като повръщане, гадене, болки в стомаха и червата. С масло от джоджен може да се прави масаж, който има облекчаващо действие при силен стрес, мигрена и главоболие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ