Напишете дума/думи за търсене

Близнаци смайват лекарите

Двама близнаци смаяха лекарите, след като се оказа, че не са еднояйчни, нито са разнояйчни, а нещо средно. Децата са момче и момиче, родили са се в Австралия и сега са 4-годишни, съобщи в. "Гардиън".

Това е вторият случай на поява на полуидентични близнаци в света, но е първият, когато това е било установено още по време на бременността на майката.

Ултразвуковото изследване на 28-годишната жена на 6-ата седмица от бременността й показало, че тя ще има еднояйчни близнаци. Виждала се ясно например общата им плацента. Скоро обаче се оказало друго.

"След няколко месеца жената дойде за рутинен преглед с ултразвук и видяхме, че единият близнак е момче, а другият е момиче, казва д-р Майкъл Габет. Тогава им направихме генетичен тест."

Близнаците биват еднояйчни или разнояйчни. В първия случай една яйцеклетка се опложда от един сперматозоид, но почти едновременно с това оплодената клетка (зигота) се дели на две. В резултат се развиват двама близнаци с еднакви гени. При разнояйчни близнаци гените им не са еднакви, а са като на техни братя или сестри, родени от същите родители по друго време. Разнояйчни близнаци се появяват от две отделни яйцеклетки, всяка оплодена от различен сперматозоид.

Генетичният тест, направен от д-р Габет, показал крайно необичаен резултат - че двете бебета са плод на "последователни зиготи", пише той в "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин".

Била е поредица от необичайни събития. Първото от тях е едновременното оплождане на една яйцеклетка от два сперматозоида. Единият от тях е носел Х хромозома, а другият - У хромозома. След оплождането хромозомите от двата сперматозоида и от яйцеклетката се делят на "три генетични пакета". В единия е имало хромозоми само от двата сперматозоида, т.е. той е съдържал генетичен материал само от бащата, но не и от майката. Другите два пакета са съдържали хромозоми от майката и от двата сперамтозоида от бащата. От тях са се развили женски (ХХ) и мъжки (ХУ) клетки. А първият пакет, съдържащ само хромозоми от бащата, е погинал, когато зародишът е започнал да расте. Продължили са да се делят само пакетите, съдържащи хромозоми и от яйцеклетката, и от двата сперматозоида.

"После зародишът се е разделил на две и поради това имаме близнаци", казва д-р Габет. Според него генната прилика между тях е по-голяма, отколкото при разнояйчни близнаци, но те все пак не са с еднакви гени. Но и тук се е проявила аномалия. Някои от клетките на двата зародиша са имали две Х хромозоми, но други са имали хромозоми Х и У. И тъй като близнаците са разнополови, съотношението между тези два типа клетки варирало. При единия зародиш преобладавали клетките ХУ и той се развил като момче, а при другия преобладавали ХХ клетките и от него се родило момиче.

Единственият друг такъв случай в медицина е от 2007 г. в САЩ. Тогава след раждането на двама близнаци се оказва, че гениталиите на единия са "неопределени по полов признак".

В случая с австралийските деца това не е така и те имат отчетливи полови белези съответно на мъжкия и на женския пол. Въпреки това са настъпили усложнения. Двете бебета са родени с цезарово сечение и отначало изглеждали здрави. Но се оказало, че момиченцето е развило масивен тромб малко преди раждането и след 4 седмици ръката му е трябвало да бъде ампутирана.

После на 2-годишна възраст се наложило да бъдат отстранени и яйчниците й, тъй като те били недоразвити и имало риск да се разболее от рак.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ