Напишете дума/думи за търсене

215 многодетни българки очакват държавна бавачка

1865 семейства са поискали бавачка от държавата

1865 родители са поискали безплатна бавачка от държавата. От тях 215 са многодетните семейства. Те кандидатстваха за помощта до края на февруари, като 308 семейства вече са одобрени.

Майките с три или повече деца на възраст до 12 г. от тази година могат да получат бавачка от държавата. Условието е децата да ходят на училище или детска градина.

Право на гледачки имат и родители на деца до 5 години без място в ясли или детска градина, както и безработните родители. Те обаче трябва да започнат работа до 4 месеца след като им е била отпусната детегледачка.

Досега 2977 семейства са ползвали услугата. Те са предимно от София, Бургас, Ловеч, Пловдив и Плевен.

Държавата плаща минималната заплата - 560 лв., както и осигуровките за 8 часов работен ден на желаещите. Те ще получават държавната заплата до 18 месеца.

Родителите сами избират най-подходящата гледачка след интервюта. Баби, дядовци и братовчеди също ще получават заплата от държавата, но задължително трябва да са регистрирани в бюрата по труда. Бавачките, които нямат подходящо образование, ще минават кратък курс.

Родителите могат да сменят детегледачката по всяко време, ако не са доволни от грижите. Най-честата смяна е заради дълъг болничен, сочат досегашните данни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ