Напишете дума/думи за търсене

Картофите в детското меню набавят желязо

Картофите са добър източник на нишесте и могат да се дават на обяда на дете с добър апетит или пък вместо кашата на вечеря.

Освен нишесте те съдържат значителни количества желязо, други соли и Витамин C. Печен или варен картоф може да се включи към храната през второто полугодие. Най-подходящо е да се дават картофи, когато се премине към три хранения на ден. Когато има петчасов интервал между обяда и вечерята, картофеното нишесте дава много енергия за целия следобед.

Зеленчукът е една от храните, на които кърмачетата най-много се съпротивяват. Може би е така, защото е зърнест или лепкав. Затова най-напред го смачкайте добре, прибавете повече мляко и го давайте по малко, докато бебето свикне. Прибавете и сол. Ако не иска, не го насилвайте. Опитайте пак след един месец.

Ако бебето ви е доста пълно и се задоволява на обяд със зелени зеленчуци, месо, мляко и може би плод, не давайте картоф. Той не прибавя нищо ново към храната. От време на време картофът може да се заменя с макарони, спагети, фиде или ориз. Пасирайте ги или ги смачкайте много добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ