Напишете дума/думи за търсене

Неочаквана нова бременност, след като сте вече майка. Какви чувства предизвиква?

Чувствата са различни при всяка нова бременност. Промените, които очакваме да настъпят след появата на още едно дете, не изглеждат страшни, след като имате вече едно, две или три деца.

Но практиката показва, че дори и добрите майки, през която и да е бременност - от време на време вътрешно се бунтуват. Понякога може да има обективни причини за прекарване на по-напрегната бременност — може би е дошла неочаквано рано или бащата има неприятности в работата си, или има сериозно болен роднина, или съществува дисхармония между майката и бащата. Отрицателно отношение към бременността обаче може да има и без всякаква видима причина.

Дори и майка, която действително желае да има повече деца, може при всяка бременност да изпита подсъзнателни съмнения, дали ще има време, сили и безгранични запаси от любов, необходими за отглеждането на още едно дете. Вътрешни съмнения могат да се породят и у бащата, който се чувства отчасти пренебрегнат поради все по-голямата заетост на майката с децата. Потиснатостта или раздразнителността, породени у единия от съпрузите, скоро се предават и на другия.

Не е вярно, че такива реакции към бременността са неизбежни. Те се срещат и у най-добрите родители. В повечето случаи са временни. Когато детето се роди, става ясно, че нещата не са толкова страшни, колкото са си ги представяли родителите. Може би причината е в това, че родителите укрепват духом в очакване на предстоящите трудности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ