Напишете дума/думи за търсене

Какво да правя, ако детето има хроничен запек?

Хроничен запек се среща по-рядко у по-голямото бебе или дете, особено ако храната е разнообразна и включва нерафинирани зърнени храни, зеленчуци и плодове.

Ако детето получи запек, посъветвайте се с лекар. Не се опитвайте да го лекувате сами, защото не сте сигурни на какво се дължи той. Много е важно да не насочвате вниманието на детето към функционирането на червата му. Не се впускайте в сериозни разговори с него по този въпрос, не го свързвайте с микроби или със здравето на детето или пък с това, как то се чувства. Не го карайте да помни кога е ходило по нужда и не давайте вид, че обръщате внимание на това.

Избягвайте свещичките. Изпълнявайте лекарските предписания стриктно, по възможност бързо и с весело настроение, независимо дали се отнася до диета, лекарства или гимнастика, без да давате обяснения на детето. В противен случай можете да го притесните. Но да предположим, че нямате възможност да се консултирате с лекар, а детето ви, което иначе е здраво, постепенно се запича.

Давайте му-повече плодове и зеленчуци 2–3 пъти на ден, ако ги обича. Поднасяйте му сини сливи или смокини всеки ден, ако ги обича. Плодови и зеленчукови сокове също помагат. Погрижете се да се движи много. Ако е на 4–5 или повече години и продължава да ходи доста запечено и нередовно въпреки всичките ви усилия с диетата, запазете спокойствие, докато получите лекарска помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ