Напишете дума/думи за търсене

Атанас Месечков пътува до Виена с дъщеря си Айлин, когато е била на 7 седмици

Атанас Месечков си прави селфи с дъщеря си Айлин.

Първия си рожден ден малката празнува в Дубай

Дъщерята на Атанас Месечков - Айлин, може да е само на годинка и 6 месеца, но вече е голяма пътешественичка. За първи път минава границата на България, когато е едва на 7 седмици. Тогава заедно със семейството ѝ пътуват с кола до Виена. Миналия август пък лети до Щатите отново с баща си и майка си Кремена.

Първият ѝ рожден ден също е отбелязан с пътуване. Този път избират по-екзотична дестинация - Дубай. “За Айлин беше много вълнуващо. Впечатли се от пустинята, от фонтаните... Това си личеше от самото изражение на лицето ѝ”, казва баща ѝ.

Той и съпругата му предпочитат така да отбележат празника, защото за повечето първи рождени дни се хвърлят много средства, а от тях бебетата не помнят нищо, тъй като са прекалено малки. “Когато решихме да заминем, създадохме спомен на Айлин, който остана запечатан от снимките и след време тя ще може да види къде е била”, обяснява Месечков.

Месечков заедно със съпругата си Кремена и дъщеря им, които се разхождат из парка.
Месечков заедно със съпругата си Кремена и дъщеря им, които се разхождат из парка.

Някои родители смятат, че е по-напрегнато да се пътува с малки деца, но танцьорът не е сред тях. Напротив, когато малчуганите навършат годинка, стават по-шумни, искат повече внимание и по-бързо им омръзват нещата, които виждат или правят. “Докато детето е по-малко, е много лесно.

Самолетите са

оборудвани с

кошчета, а бебето спи

през повечето време

Дори и да не спи, ако е послушно и не плаче много, е приятно за пътуване”, казва Месечков.

Айлин е наследила чувството му за ритъм. Танцьорът засне няколко видеа. На тях се движи грациозно в ритъма на класическа музика и танго. Създава ги заради фондацията си, с която подпомага други танцьори. “Малката реагира бурно на музиката в тях. Забелязах, че ѝ харесват”, казва той.

Айлин не е кръстена на никого. Щом разбират, че ще имат дете, Месечков и съпругата му започват да се ровят из интернет за списъци с бебешки имена. Така случайно попадат на Айлин, което и двамата много харесват.

Точно на годинка за пръв път момиченцето прохожда само̀. Прощъпалник обаче родителите ѝ правят, когато е на 10 месеца. Оттогава започва да ходи, хванала някого за ръчичка. “В началото не си избра нищо.

Айлин вече е на годинка и 6 месеца.
Айлин вече е на годинка и 6 месеца.

Някак си актьорски

мина покрай всички

предмети”,

разказва баща ѝ. Все пак малката трябвало да хване нещо. Затова поставили пред нея химикал и епруветка. Айлин избрала второто, така че съдбата я орисва да тръгне по пътя на майка си, която е генетик.

Танцьорът за първи път се сблъсква с дете, което още преди да навърши годинка, разбира някои неща и реагира напук на тях. “Например, тя целуна кака си. Повиках я да целуне и мен. Обърна се и с пръстче ми показа, че няма да го направи. После погледна отново към сестра си. Сякаш ми се присмиваше”, шегува се Месечков и допълва, че животът с Айлин е много интересен.

Първия рожден ден на Айлин семейството прекарва в Дубай.  СНИМКИ:  ТЕОДОРА ЯНКОВА
Първия рожден ден на Айлин семейството прекарва в Дубай. СНИМКИ: ТЕОДОРА ЯНКОВА

Белите са сред специалитетите на малката. Още щом се събуди, се превръща в “малко вандалче”, както я наричат родителите ѝ. “Първо иска сок, пие две глътки от него, след това го обръща и изсипва по земята”, смее се Месечков.

Освен това малката предпочита по-нестандартните игри, които включват не кубчета с буквички, а по-скоро подръчни материали. Например понякога взема тоалетната или кухненска хартия и ги разкъсва на много малки парчета. Друг път драска по тетрадките на сестра си, а трети - обува високите обувки на майка си или маратонките на баща си, които са 42-и номер. “Невъзможно е да ги носи, но ги влачи по пода на стаята”, смее се танцьорът.

“Първата ѝ дума беше мама.

Опита се да каже и

тате, но нещо не

успява

Даже не иска, според мен, на инат, защото знае, че искам да ми го каже”, смее се Месечков. Отскоро се обръща към него с “тете”. Въпреки това отново го прави рядко.

Едно от любимите занимания на Айлин е да се вози в бебешко кошче, което е здраво закачено на колело. “Обича да е сред хора. Когато се разхождаме из някой мол, понякога влиза сама в магазините и едва я изкарваме. Иска да се занимава с неща за големи, това е различното при нея”, казва Месечков. През септември Айлин наистина ще се захване с такива, защото ще тръгне на детска градина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ