Напишете дума/думи за търсене

"Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео)

След официалното представяне на състава на болничното настоятелство, проф. Иван Костов връчи на членовете му осветени от Патриарх Неофит икони. От дясно на ляво на снимката са проф. Костов, издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева, митрополит Антоний, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и омбудсманът Мая Манолова.

Болницата учреди новия състав на настоятелството си. В него влизат Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Мая Манолова, омбудсман на Република България, Венелина Гочева, издател и управител на Медийна група България, Негово Високопреосвещенство Антоний – Западноевропейски митрополит и известният хирург д-р Кубрат Сакскобургготски

Основно роботът се използва за гинекологични и урологични операции при злокачествени тумори

Роботизираната система Da Vinci, с която се извършват безкръвни и щадящи гинекологични и урологични операции, вече е достъпна и в най-голямата АГ болница у нас - "Майчин дом". Това е втората държавна болница у нас, след Плевен, която разполага с такъв апарат, но той е от последна генерация, което го прави уникален за страната ни. По въвеждане на новата технология изпреварваме дори големи модерни болници във Флорида, където това ще се случи след месец.

Откриването на системата се състоя на специална церемония в "Майчин дом", като заедно с нея бе представено и обновеното фоайе на болницата, както и учреден състава на болничното настоятелство. В събитието за освещаване и откриване участва и Негово Светейшество Патриарх Неофит I.

Като празник окачестви днешния ден и здравният министър Кирил Ананиев, който също присъства на събитието. 

"Не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която „Майчин дом“ вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души", каза той и допълни, че от апарата Da Vinci ще могат да се възползват пациенти от цялата страна.

Разходите по операциите с апарата се покрива от здравната каса, но частично, затова ще се обсъжда вариант за увеличение на цената на клиничната пътека, стана ясно още от думите му. 

"Предимствата на роботизираната хирургия са безспорни, защото става въпрос за ендоскопска операция, т.е. не се отваря коремът на пациента, а възстановяването е много по-бързо. Не на последно място тази машина усъвършенства човешкия потенциал - движения, очи, така че роботът е върхова технология. Тя присъства в България над 10 години, благодарение на проф. Горчев в Плевен, но тук имаме последна генерация с ISG камера. Тя позволява чрез вкарване на специално флурисциращо багрило в пациента, да светват лимфните възли с метастазите, където има ракови клетки, което е революционно в цял свят и в България се нарежда на челно място, защото в много държави последната генерация роботи липса", обясни предимствата на новата технология шефът на "Майчин дом" проф. Иван Костов. 

Инвестицията за закупуването на технологията възлиза на стойност 6 000 000 лв. и се осъществява съвместно от "Майчин дом", Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София. Тя ще се ползва и от уролозите на Александровска болница. 

"Първите операции с робота Da Vinci ще започнат още от следващата седмица, но те ще бъдат, за да можем да сглобим екипа. Всяко едно високотехнологично начало изисква голяма подготовка. Необходимо е и да се обучат специалистите за работа с робота. След това трябва да сключим и договор с касата, за да може пациентите, които се осигуряват да не плащат от джоба си, тъй като това са много скъпи операции. Когато всичко това се случи, ще започнем ежедневно да оперираме", обясни проф. Костов. Очаква се това да се случи до няколко месеца.

Всеки, който има нужда, ще може да се оперира и преди това, но преди да се сключи договор с НЗОК, операцията ще струва 8000 лв.   

Основно роботът се използва за операции при тумори, предимно злокачествени. Гинекологичните операции по-специално включват рак на лигавицата на матката, тумори на яйчниците, ранен стадий на рак на шийката на матката.

Освен с нова апаратура, "Майчин дом" се сдоби и с нов състав на болничното настоятелство, което също бе представено на церемонията днес. В него влизат Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Мая Манолова, омбудсман на Република България, Венелина Гочева, издател и управител на Медийна група България, Негово Високопреосвещенство Антоний – Западноевропейски митрополит и известният хирург д-р Кубрат Сакскобургготски.

"Като кмет и представител на общината съм част от настоятелството, защото за всеки кмет е важно гражданите да имат достъп до качествено здравеопазване. Общинското здравеопазване даде един добър мениджър в лицето на проф. Иван Костов. Лекарите и лично проф. Костов застанаха зад една от най-важните програми за скрининг на рака на млечната жена, като за 5 години са прегледани 19 000 жени и още над 300 за миомна болест през тази година", каза от своя страна и кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Майчин дом" не е само болница, а болница с мисия да помага, пази и поема в ръцете си най-крехките същества. Ако няма обучени лекари, хора със сърце и мисъл към пациентите, каквато и техника да има, е без значение. Законодателно ще имате в мое лице лобист, ще бъда винаги на линия, когато някой има нужда да помогнем и да променим нещо за благото на българските граждани", заяви в своето обръщение и председателят на НС Цвета Караянчева.

"Поканата на проф. Иван Костов да стана част от болничното настоятелство приех заради проф. Асен Николов. Преди много години в среднощен и много емоционален разговор с него на тема какво са лекарите в България и какво са българските журналисти се роди на другия ден сутринта идеята за "Лекарите, на които вярваме". Вече няколко години правим заедно и разширяваме този проект. Гледайки историята на "Майчин дом", видях, че лекарите са пътували в чужбина, но са се връщали и аз смятам, че това е най-важното. Затова в. "24 часа" започва нова рубрика - "Нова генерация лекари, на които вярваме". Ще чакаме имената на хората, които вие изпращате, за да разкажем за тях и да се върнат", разказа и издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева. 

"Новата високотехнологична система ще направи още по-качествено здравеопазването и медицинската услуга, които болницата предлага. Изпитвам респект към люлката на акушеро-гинекологията, към лекарите и медицинските специалисти, затова ще съм тук, за да ви напомням, че трябва да се оценява справедливо труда им", каза и омбудсманът Мая Манолова.

"За всеки един духовник е чест да бъде част от настоятелството на болница като "Майчин дом". Всички, които се трудите за появата на новородените деца, сте своеобразни асистенти на Бог. Създаването и запазването на живота е основен дълг и грижа на всеки от нас", обърна се към всички гости митрополит Антоний.

Негово Светейшество Патриарх Неофит I лично дойде за освещаването и откриването на новото фоайе и роботизираната система в "Майчин дом". Снимки: Десислава Кулелиева
Негово Светейшество Патриарх Неофит I лично дойде за освещаването и откриването на новото фоайе и роботизираната система в "Майчин дом". Снимки: Десислава Кулелиева
Така изглежда роботизираната система Da Vinci от най-ново поколение
Така изглежда роботизираната система Da Vinci от най-ново поколение
Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев също присъства на откриването на новата система. Той е доайен на роботизираната хирургия с апарата Da Vinci у нас. Първи въвежда системата в плевенската болница "Света Марина"
Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев също присъства на откриването на новата система. Той е доайен на роботизираната хирургия с апарата Da Vinci у нас. Първи въвежда системата в плевенската болница "Света Марина"
Как Da Vinci прави прецизни шефове, показаха нагледно, при това върху лимон, лекарите от "Майчин дом"
Как Da Vinci прави прецизни шефове, показаха нагледно, при това върху лимон, лекарите от "Майчин дом"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ