Напишете дума/думи за търсене

Какво става, когато мама и тате не четат приказка преди сън

Футболната звезда Дейвид Бекъм чете преди сън на 7-годишната си дъщеря Харпър.

Джаджи заместват родителите в тази особено важна работа

Kогато моите близнаци се родиха преди 5 г., много майки ме посъветваха още от ранна възраст да ги науча да заспиват сами. Ако трябва да синтезирам съветите им, нещата долу-горе изглеждат така: храниш бебето, изкъпваш го, слагаш го в леглото, гасиш лампата и бягаш надалеч от стаята, тъй като неизбежно първоначално има много сърдене и рев. Важно е обаче да проявиш здрави нерви и да не се връщаш да го утешаваш. Така с времето то свиква, че няма да чува майчиния глас и ще се успокоява с нещо друго преди сън, например играчка или одеялцето си.

Честно казано, не се справих, но и не положих много усилия, защото не съм напълно убедена, че това е най-доброто за бебето. Да, има своите предимства като повече свободно време за родителите, за да вечерят нормално и да видят нещо интересно по телевизията, но за развитието на детето едва ли. Просто защото научих от моите близнаци, че на всеки един етап от живота си те имат различни потребности. Първо искаха да бъдат люлени, след това да им се пее, а сега не заспиват без приказка. И не мисля, че тяхната самостоятелност е пострадала от това. Те вече не държат да чуват само майчиния глас преди сън, а някой да им прочете интересна история.

По тази причина с баща им отново сме изправени пред голямо изкушение дали да не сложим край на вечерните смени в детската стая. Още повече че непрекъснато чуваме от други родители колко безболезнено това се е случило с купуването на “Алекса”. Това е популярна джаджа сред семейства с малки деца в Англия. Представлява говорител, който възпроизвежда информация от различни интернет платформи. Способен е да разчита кратки команди и въпроси. Да изпраща информация за желанието на своя собственик във витуалния облак на “Амазон” и след това да изговаря нещата, които той е пожелал да чуе или научи. Замисълът е да служи като виртуален асистент, да създава списък със задачи, да дава данни за времето, трафика и да пуска аларми за различни важни неща.Съществуват и други подобни устойства на пазара, но “Алекса” става бързо популярно заради възможността да се задейства с говор и защото си има име, което се оказва изключително вълнуващо за децата. Те го възприемат като живо същество, което е част от семейството.

Така че, когато чуят от устата на мама или тате: “Алекса, прочети на детето ми приказка”, го възприемат напълно в реда на нещата. Проведено наскоро проучване в Англия показа, че една четвърт от семействата с малчугани до 10-годишна възраст разчитат на подобни аудиопомощници за приспиването им. Малко повече – около 30%, продължават да им четат книга вечер, но и голяма част от тях признават, че им става все по-трудно да поддържат този ритуал. Причината е твърде много работа и задължения, а при някои и толкова голяма умора, че заспиват по време на четенето.

Hаскоро звездното семейство Виктория и Дейвид Бекъм обаче информираха многобройните си последователи в инстаграм, че те си остават старомодни по отношение на детското приспиване. Майката пусна видео в мрежата как бащата чете приказка на 7-годишната си дъщеря Харпър и. написа, че това е много специално време за тях.

Към момента комуникацията с “Алекса” е достъпна на английски, френски, немски, италиански, испански и японски. За около две години са продадени над 100 млн. такива говорители, което кара някои специалисти по детско развитие да се опасяват, че технологиите ще се настанят и в този смятан за много специален момент от деня на малчуганите.

“Ако замените книгите с технически устройства, това може да има големи последствия, защото четенето на литература заедно, дори само 10 минути на ден, може да има голям ефект върху децата, тъй като им помага да се изразяват по-добре, да бъдат по-устойчиви, дава им увереност и развива тяхното въображение. Освен това е прекрасен начин за сплотяване на семействата”, казва Джема Мали, директор на британската благотворителна организация за подпомагане на деца “Бук тръст”. Нейно изследване показва, че всеки втори родител в Англия предпочита да използва предварително записани приказки, които да пуска от телефон, таблет или пък директно да взема истории от ютюб.

Според агенцията, наблюдаваща учебния процес във Великобритания, това вече е довело до проблеми с грамотността на децата. По техни данни около 25% от петгодишните деца влизат в начално училище, без да имат необходимите комуникационни умения за тяхната възраст. Смята се, че това се дължи на твърде малко общуване с родителите под формата на пеене, говорене и четене на книги. Децата с лоши езикови умения в началния клас е по-малко вероятно да се справят добре с тестове на 11-годишна възраст и два пъти по-вероятно да бъдат безработни на 30 г., казва главният училищен инспектор Аманда Спилмън. По думите ѝ прекалено опростено е да се каже, че четенето ще направи изведнъж по-добър живота на подрастващите, но със сигурност ще им помогне много, тъй като една хубава история в прегръдката на мама или тате създава емоция у детето, която не може да се замени с нищо.

Проучване на американски психолози също установява, че традиционното четене много повече помага на децата да развият познавателен интерес и способности. При него те могат да задават въпроси, когато не разбират, или да споделят впечатления, което и с най-модерните устройства в момента не е възможно. А това характерно за децата любопитство не бива да се потиска, тъй като е част от по-нататъшното им желание да учат и да се развиват. Освен това е установено, че информацията, която хората получават, преди да заспят, по-бързо се усвоява. Една от причините е, че в този момент човек се чувства отпуснат и спокоен. С децата ситуацията е аналогична. Затова преди сън те по-лесно се обучават. Тъй като при книгите няма помощни визуални средства, въображението работи много по-активно, за да си представят героите и историите за тях, които слушат. Така мозъкът се тренира да се изключва и концентрира по-добре. Създава се и навик да се заспива с четене, което на зряла възраст се оказва също важно.

6 минути с книга преди заспиване намаляват стреса до 68%

Английски учени от университета в Съсекс установиха редица ползи от четенето преди сън. На базата на проучвания те достигнаха до заключение, че навикът да се заспива с книга е изключително полезен.

Хората, които го имат, показват значително по-добра памет и умствени способности във всички фази от живота си. Те са по-добри публични оратори, мислители и като цяло се превръщат в по-добри хора. Причината е, че литературата увеличава емпатията и подобрява способността да проумяваме положението на другия и да си обясняваме поведението му.

Четенето преди сън е добро средство да се справим с безсънието и натрупаното напрежение през деня. Учените са установили, че само 6 минути с книга преди заспиване могат да намалят нивата на стреса до 68%, тъй като изчиства мислите от ежедневието и подготвя тялото за сън.

Според психолога Дейвид Луис четенето е много повече от просто средство за разсейване. То активизира въображението и дава възможност на читателя да премине в друга форма на съзнание. “Няма значение какъв точно е романът. Важното е да е много интересен на човека и напълно да го поглъща. Защото когато умът се ангажира със свят, изграден от думи. напрежението се изпарява и тялото започва да се отпуска. Това ни подготвя за съня - най-лечебното средство за възстановяване на силите”, обяснава Луис.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ