Напишете дума/думи за търсене

Дневна рутина за новороденото, с която ще възпитате правилни навици за сън

Винаги посрещайте сутринта в стаята на бебето със светлина отвън. То не трябва да стои в тъмно помещение, а още от първите дни да прави разлика между ден и нощ. Ако може още с отварянето на очичките да усеща слънчеви лъчи, още по-добре.

Докато сменяте пижамката с първия тоалет за деня, отделете специално внимание на контакта кожа до кожа. Дайте на детето си наистина приятно усещане за майчина ласка . По време на преобличането може да направите лек масаж на стомахчето с кръгообразни движения, за да стимулирате изхождането. След като вече е с новите дрешки, отделете време за хранене и игра. Наблюдавайте знаците, които подсказват, че детето е сънливо - раздразнителност, търкане на очичките. Когато усетите това, веднага поставете бебето в креватчето за обеден сън. Дръжте завесите отворени и не се старайте да пазите тишина. Бебетата не се влияят от шума, както възрастните. Повтаряйте това през целия ден, когато на детето му се спи. С порастването ще намалеят и дневните дрямки. В началото те ще бъдат дълги около 2 часа. Винаги слагайте бебето полузаспало в креватчето.

С настъпването на вечерта и смрачаването навън трябва да намалите и светлината у дома. Отделете специално време на храненето и къпането. Поиграйте си с бебето, направете му масаж. Нахранете го поне половин час преди заспиване и изчакайте да се оригне. Сложете бебето в легълцето му отново полузаспало. Ако мрънка, изчакайте достатъчно дълго време да се успокои само, преди да го вземете на ръце. Важно е то да заспи само в собственото си легло. 

Когато това вече е факт, какво да правите, ако не се буди за храна през нощта? Не го събуждайте. Ако пък заплаче, не святкайте светлините. Ако се събуди, вършете нещата по същество, за да не го разсънвате. Сменете памперса или нахранете и го върнете обратно в кошарката. Хубаво е по време на нощнитее събуждания да има колкото се може по-малко светлина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ