Напишете дума/думи за търсене

5 важни симптома за рак на езика

При наличие на язвени лезии с неравни ръбчета по езика, които не заздравяват със седмици и дори месеци или продължават да нарастват, трябва незабавно да се консултирате със специалист Уши-Нос-Гърло (УНГ). Раничките, които често пренебрегваме като „маловажни“, може да са индикация за коварен тумор! Основният рисков фактор за рак на езика е консумацията на тютюневи продукти и алкохол. Тези, които дъвчат тютюн или пушат лула, са изложени на същия риск като онези, които пушат цигари. HPV (човешки папиломен вирус) също може да причини рак на езика, твърди проф. Мелих Гювен Гювенч, УНГ-специалист от болница Acibadem Maslak. Раничките по езика, които отказват да зараснат, не бива да се игнорират, защото това може да забави поставянето на диагнозата, подчертава проф. Гювенч и допълва: „Окончателната диагноза при рак на езика се поставя с биопсия, което включва вземане на проба от лезията и извършване на патологичен анализ. Ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография и ПЕТ-скенер могат да се използват за определяне степента на разпространение на рака“. Проф. Мелих Гювен Гювенч споделя с нас 5-те най-чести симптома при рак на езика и някои важни препоръки.

Ранички по езика

Язви по повърхността на езика са най-важният симптом за рак. Ракът на езика обикновено се развива откъм видимите страни, но е възможно да се появи и в други части. Тривиалните ранички обикновено заздравяват и зарастват в рамките на няколко дни, но трябва да внимаваме за такива, които остават активни по-продължително време. При наличие на язвена лезия с неправилни краища по езика, която не оздравява със седмици или дори месеци, или продължава да нараства, незабавно се консултирайте с УНГ-специалист. Възможно е и под лигавицата да се развива тумор, който причинява необичайна скованост на езика.

Бучка на шията

Когато тумор се разпространява в лимфните възли, това причинява оток. Следете за подутини на врата, които нарастват продължително в течение на седмици или месеци без подобрение, и стават по-твърди и по-слабо подвижни с времето, тъй като се прикрепват към заобикалящите ги тъкани отвътре. Те могат да бъдат индикация за рак.

Промени в говора

Ракът на езика може да се отрази на подвижността на езика. Невъзможността да се движи правилно езика съответно може да повлияе на речта.

Болка и кървене на езика

Рак на езика може да причини болка, а при по-напреднали случаи и кървене от лезиите в областта на езика. При напреднали тумори остра болка може да засегне и ушите.

Лош дъх

„С напредването на тумора, мъртвата тъкан в устата, наричана „некротична тъкан“, влошава оралната хигиена и може да доведе до лош дъх“, обяснява УНГ-специалистът проф. Мелих Гювен Гювенч

Ранната диагноза е от ключово значение!

УНГ-специалистът проф. Мелих Гювен Гювенч споделя следната информация относно лечението: „Както при всички видове рак, така и при рака на езика рано поставената диагноза е много важна. В зависимост от степента на разпространение, туморът може да се третира с хирургия, радиотерапия или химиотерапия. В ранен стадий туморите могат да бъдат отстранени хирургически до здрава тъкан. Оставащата тъкан от езика обичайно е достатъчна, за да изпълнява функциите си. Тъй като ракът на езика може бързо да се разпространява в лимфните възли на шията, те също могат да бъдат включени в лечебния план. В случаите, когато туморът е в напреднал стадий и след премахването му оставащата част от езика не е достатъчна, той може да се изгради с трансфер на собствени тъкани от мускулите и кожата на пациента чрез микрохирургия. За съжаление, ако туморът е твърде напреднал се налага премахване на езика изцяло заедно с пода на устната кухина, а за възстановяване се използват собствени мускули и тъкани от други зони. Ако туморът е прораснал в челюстта, засегнатата част също може да бъде отстранена и тогава лечебният план ще включва и трансфер на кост. Съвременната диагностика и лечение на рак на езика изискват екипна работа на специалисти от различни дисциплини, включително отоларингология, пластична и реконструктивна хирургия, радиационна онкология, медицинска онкология, радиология, патология, нуклеарна медицина, речева терапия, хранене и диететика, както и медицински сестри, които да работят заедно и в хармония“.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ