Напишете дума/думи за търсене

Седем неща, които лекарят на децата ви не иска да правите

Младите майки и татковци научават как да се грижат за здравето на детето си по метода на пробите и грешките.

От консулт с д-р Гугъл до безсмъртното плашене с инжекция

Ролята на родител не идва с упътващи ремарки като сценарий за нова пиеса, така че младите майки и татковци научават как да се грижат за здравето на детето си по метода на пробите и грешките.

Според педиатрите съвременното семейство ще си спести много тревоги, а лекарите – време в безсмислени манипулации, ако се избягват доказано безполезни практики. Те се оказват с популярност на шоколад по време на диета за отслабване. Но невинаги са израз на твърдоглавие - просто неопитният родител изпитва много страхове и несигурност и се опира по инерция на модела “другите правят така”. Поглед назад от дистанцията на няколко години със сигурност действа отрезвяващо дори на най-мнителните. Останалите може да се възползват още на момента от призива на педиатрите какво ДА НЕ ПРАВЯТ.

Не ровете за

медицинска

помощ

в интернет

Във форумите и в “Гугъл” изобщо изобилстват разкази за случаи, подобни на оплакванията при децата ви, но са основно съвети, за които никой не поема отговорност. На второ място, дори от сайтовете с полезна информация от медицински специалисти е невъзможно да поставите диагноза или пък да излекувате детето си. Вместо това просто го заведете на лекар.

Не тичайте в

“Пирогов” или

в спешен център

за всичко

Когато детето падне и му потече кръв от раната, това рядко е неотложно състояние. С изключение на очевидно спешните случаи едно телефонно обаждане на педиатъра дава време детето да се успокои и семейството да направи по-трезва оценка на случилото се и риска. Във всички случаи лекарят дори от дистанция ще има по-вярна преценка колко бързо трябва да бъде прегледено детето.

Спрете винаги

да настоявате за

презастраховка

с антибиотици

Естествено е да искате неразположението на най-скъпия ви човек да мине възможно най-скоро, но решението невинаги е в антибиотиците. Този тип лекарства не са панацея, въпреки че са най-доброто лечение при бактериална инфекция. Когато става дума за вирусни заболявания, за неусложнена настинка или алергична реакция, антибиотиците са по-безсмислени от мрежа за лов на пеперуди в театъра.

Не се дръжте

като надзорник

по имунизациите

По ирония на съдбата точно както някои родители негодуват, че у нас не са безплатни всички съществуващи ваксини, за да застраховат децата си срещу реални и екзотични инфекциозни заплахи, други искат на всяка цена да ги “спасят” от ваксини. Имунизационната политика не е елементарно нещо, възрастта за поставянето и наборът от ваксини се преценяват по много показатели и в зависимост от рисковете в конкретната държава. Доверете се на опита на медицината.

Спрете да

набеждавате

студеното време

за болестите

Мит е, че захлаждането или зимата са виновни за увеличаването на заболяванията.

Детето ви със сигурност няма да настине, като отиде без яке до колата, въпреки че температурите паднаха почти наполовина в сравнение със средата на седмицата, когато стойностите бяха като в тропическа държава. Настинките също се дължат на вируси и най-често са резултат от дългото прекарване в затворени помещения, където концентрацията на патогени е по-голяма, особено в детски градини, училища и клубове.

Недейте

пренарежда

графика за

контролни

прегледи

Забързани в ежедневието, амбициозните родители са склонни да подценяват смисъла на прегледите “без причина” за малкото дете.

Така обаче може да се пропусне ранното установяване на слухови и зрителни проблеми, сърдечни шумове, аутизъм, мускулно-скелетни отклонения. Дори когато всичко е наред, редовните срещи с педиатъра ще ви дадат повече възможности за обсъждане на въпроси, за които нямате отговор или мнение.

Групата на тези родители е била преобладаваща доскоро, но сега педиатрите забелязват обратна тенденция – свръхпосещения “за всеки случай” и прекомерно отделяне на внимание на нормални реакции като хълцането дори.

Лекарите се колебаят коя от двете общности ги дразни повече.

Дори да оставим това настрани, очевидно е от всичко останало в ежедневието, че златната среда е най-благодатна.

Не плашете

детото с

инжекцията

Дори да сте привърженик на страха като педагогическо средство - отречена от науката и от живота практика, възможно най-неподходящото плашило е инжекцията. Колкото и медицината да се трансформира в щадяща, инжекциите, вливанията, вземането на кръв и други неприятни манипулации са широко използвани. Пълна глупост е да наслагвате към и без това травмиращото преживяване предварително “уголемяване” на болката от страховете, които сте създали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ