Напишете дума/думи за търсене

Дебат: да се разреши ли кръстосано донорство и трансплантация на матка? (Обзор)

Здравното министерство  внесе пакет промени в  закони, роднини до 4-а степен  ще казват за донорство

Здравното министерство внесе пакет промени в закони, роднини до 4-а степен ще казват за донорство

Дискусия дали да се разреши кръстосаното донорство и трансплантацията на матка у нас започва Министерството на здравеопазването. Решението за това е вписано в мотивите към проект за промени в Закона за здравето, чийто основен акцент е увеличаването на донорите и подобряване на трансплантационната дейност у нас. Това се случва само няколко дни след като министерството пусна за обсъждане първата у нас Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантациите.

При кръстосаното донорство двама живи донори, роднини на нуждаещи се от трансплантация, могат да разменят реципиентите си, защото между тях има по-голяма съвместимост. За разрешаването му настояват от години пациентите у нас, не са малко и случаите на заминали в Турция, където такава трансплантация се прави.

“Въпросът за кръстосаното донорство поражда много дискусии, поради което, преди да се вземе решение, е от особено важно значение да се постигне обществен, медицински и институционален консенсус по въпроса”, пише в мотивите към проекта здравният министър Кирил Ананиев.

Единно европейско или международно

законодателство

няма

Отделните държави са го регламентирали по различен начин - от пълна забрана в Германия и възможност за извършване в САЩ, Канада, Испания, Италия, до възможност за алтруистично даряване на орган на непознат реципиент - например бъбрек, както е във Великобритания, дава пример Ананиев.

“В тази връзка и всяка държава, позволила под някаква, макар и ограничена форма кръстосаното и несвързаното донорство, е въвела свое определение за това, както и свои правила”, допълва той.

Провокирането на дискусия за въвеждане на трансплантацията на матка у нас е друга важна цел на законопроекта.

Това ще даде възможност на жени без матка да родят сами своите деца, а според водещи медицински специалисти в България има възможност за извършване на такава дейност. Според тях матката е орган, който се използва само за осъществяване на репродуктивните функции и може да се взема от жена, която вече е родила живо дете.

“Отстраняването на матката се извършва чрез изпълнение на рутинна оперативна техника, използвана и към момента при наличие на различни заболявания на този орган, и не поражда правни проблеми”, пише в мотивите. Методът обаче е нов и има малък световен опит. “Аргументите ни да го включим са аналогични на посочените по отношение на кръстосаното донорство. Важно е да се води дискусия по значими въпроси в тази област като това какви са критериите за определяне на жената като подходящ донор на матка и кога една жена е осъществила вече репродуктивните си функции. Важно е да се дискутират и да се имат предвид евентуални субективни моменти в желанията на жената да ражда”, посочва Ананиев. 

КИРИЛ АНАНИЕВ
КИРИЛ АНАНИЕВ

И по двата въпроса министерството е категорично, че при липса на широка подкрепа идеите няма да бъдат включени във финалния законопроект. Оттам обаче очаква активни коментари на всички заинтересувани страни до 18 септември, когато приключва общественото обсъждане.

Разширяване на кръга на хората, които могат да дадат съгласие техният близък да стане донор, предвиждат още промените. Сега право на това имат съпругът/ата, родител, дете, брат или сестра, а проектът допълва и с други роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване, но не по-рано от 3 г. от осиновяването. Всеки следващ ред обаче може да разрешава даряване само при липса на по-близки роднини, а

ако починалият

няма близки,

то той не може

да бъде донор

Друго предложение е да се даде възможност всеки човек да заяви приживе желанието си да стане донор. То ще се вписва в регистър на агенция “Медицински надзор”. Няма да замести волята на роднините след смъртта на човека, но може да ги ориентира и улесни при вземането на окончателно решение, посочват от МЗ.

Сестри и акушерки може да отварят свои кабинети или групови практики

Лекарските асистенти, медицинските сестри и акушерките вече ще може да разкриват свои кабинети, в които да осъществяват здравни грижи, манипулации и дейности, свързани с промоция на здравето, превенцията и профилактиката.

Промяната е разписана в Закона за лечебните заведения и бе публикувана за обществено обсъждане в понеделник.

Това означва, че за вземане на кръв, слагане на инжекция, промиване на рана и пр. може да се ходи при сестра. И сега подобни дейности се поемат от медицинските специалисти, но те имат право да работят само като част от екип, в който има лекар. Според промените специалистите ще могат самостоятелно да оказват спешна помощ, рехабилитация, а акушерките - да проследяват бременност, всеки според компетентностите си в отделни кабинети.

Може да разкрият и групова практика, като я регистрират като търговско дружество или кооперация.

Така се дава възможност за по-голям избор на пациентите, намалява чакането пред кабинетите. От друга страна, специалистите по здравни грижи получават по-голям избор за професионалното си развитие, ще се привлекат и повече млади кадри при недостига в сектора. Ще се облекчи натовареността в доболничната помощ, тъй като новите кабинети ще поемат грижите за хронично болните, децата и бременните.

“Целта е да се създаде възможност за самостоятелен избор на професионално развитие и извеждане от сивия сектор на този вид здравни услуги, чието търсене през последните години се увеличава”, пише в мотивите. Подобрява се и достъпът на пациентите до здравни грижи.

Глоби до 5000 лева за клиниките, ако не

отчитат всеки ден ефекта от скъпите терапии

Отпада мораториумът за разкриване

на нови болници и дейности

Болниците и клиниките, които са определени да проследяват ефекта от прилагането на лечение със скъпи лекарства, вече ще трябва да дават ежедневни отчети за постигнатите резултати. В противен случай ще бъдат глобявани, а сумите за това ще варират между 2500 и 5000 лева. Информацията ще се изпраща до Националния съвет по цени и реимбурсиране.

Това предвиждат подготвени от здравното министерство промени в Закона за лечебните заведения. “Така се създават липсващите понастоящем гаранции за осигуряване на информация от болниците, които са ангажирани в проследяване ефекта от терапията на лекарствени продукти в лечебни заведения”, посочва министър Кирил Ананиев. Глобите пък били, за да се гарантира спазването на закона.

Целта е да се проследява по-бързо ефектът от лечението, а когато такъв не бъде доказан, здравната каса ще може да иска възстановяване на разходите от фармацевтичните компании.

Промените се правят през закона за лекарствата. С тях МЗ регламентира и доплащането от пациентите. На лекарите се забранява да искат или приемат доплащане за медицински услуги, които се поемат от здравната каса. В същото време ясно се разписват случаите, при които един пациент по изрично свое желание може да доплати за допълнителни услуги. Това са подобрени битови условия; допълнително обслужване; избор на лекар или екип. 

Целта е да се проследява по-бързо ефектът от лечението.
Целта е да се проследява по-бързо ефектът от лечението.

Отпада и мораториумът за сключване на договори от НЗОК с нови болници или за нови дейности. Досега изключение се правеше само ако дадена дейност липсва в областта, а сега нов договор се разрешава и при установен недостиг.

За първи път се разписва дефиниция на понятието “територия на лечебното заведение”. Целта - повече да не се допуска в границите на една общинска или държавна болница да се разкрива ново звено със същата дейност, каквито случаи с частни клиники гръмнаха през последните години. Това е разрешено само ако клиниките, отделенията и лабораториите в двете болници извършват абсолютно различни медицински дейности.

Ще се обмисли и механизъм, който да подпомага стабилизирането на общинските поликлиники и ДКЦ-та, когато те са единствени за съответното населено място. Ще им се дават целеви субсидии за текущ ремонт или финансово оздравяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ