Напишете дума/думи за търсене

Двойка потърси сурогатна майка, която да износи бебето й. След това обаче не го пожела

Марина Бойко с Бриджит Снимка: gofundme.com

Американска двойка мечтае за усмихнато бебе. Матю е на 39 години, Имгард - на 61. Решават да потърсят сурогатна майка, която да износи детето им, даряват яйцеклетки и сперматозоиди. Чрез агенция намират подходящата жена в Украйна.

Когато научават обаче, че имат момиченце, което се е родило преждевременно и ще има физически увреждания, отказват да приберат бебето вкъщи и дори желаят да прекъснат животоподдържащите апарати, към които бебето е свързано.

Документален филм на австралийския телевизионен канал Ей Би Си  сега разказва за случая.

Бриджит тежи само 800 грама при раждането си през февруари 2016 г. Нейният близнак не оцелява.

Първите две години от живота си момиченцето прекарва в болницата. През март 2019 г. е настанена в сиропиталище, което се намира на 130 километра от Киев. Какво се случва със сурогатната й майка, не е ясно.

В дома за деца обаче за нея се грижи Марина Бойко.

Момиченцето едва говори, не може да се храни сама, не тича.

Бойко всяка сутрин отделя време за Бриджит, играе с нея и е убедена, че детето може да навакса голяма част от развитието си с правилната терапия. Но не в сиропиталището. Там средствата, с които разполагат, не са достатъчни.

Жената опитва да се свърже с американските родители на Бриджит. В социалните мрежи информира за развитието й.

Коментар или отговор обаче няма.

"Искам да им кажа, че имат прекрасна дъщеря. Не може да съдиш едно дете веднага след раждането", казва Марина Бойко.

Украинската агенция, която помага на американското семейство за намирането на сурогатна майка, също отрича всякаква отговорност.

Собственикът й Алберт Точиловски твърди, че друга компания е злоупотребила с името му и всъщност именно тя е била отговорна за случая с Бриджит. Според компетентния орган в Украйна тази история не е прецедент.

До момента момичето не е имало гражданство. Другата седмица обаче ще получи украинско такова и след това ще може да бъде осиновена.

"Да открие семейство, което я обича, е най-важното за Бриджит“, казва Марина Бойко.

Ако не намери такова обаче, когато навърши 7 години, ще трябва да се премести в друго сиропиталище. А жената, която вече я обича, няма да може да се среща с нея.

В сайта за дарения Gofundme има направена кампания в подкрепа на момиченцето. То се нуждае и от памперси, дрехи и храна. За 12 дни вече са се събрали около 12 000 долара.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ