Напишете дума/думи за търсене

Италия и Швейцария в сърцето на България

В последните десетилетия у нас все повече и повече нараства интересът към италианската и швейцарската (също наричана алпийска) кухня. Много ресторанти и в България отвориха врати, най-вече посветени на цариците на италианската кухня - пастата и пицата. Но замисляли сте се кои от тях са истински познавачи на средиземноморския вкус? В големите градове у нас зад всеки ъгъл ухае на пица, но истинска италианска пица ли е това? Още по-малко на брой са местата, където може да се насладим на специалитети от швейцарската кухня като раклет, рьощи, фондю и т.н., особено в техния автентичен вид.

Италианската кухня се приема за гурме по целия свят, но популярността й не се дължи на това, че тя е луксозна или скъпарска сама по себе си. Италия се е прочула особено с разнообразните подправки, зеленчуци и плодове, пренесени в земите й от араби, финикийци и др., но днес тези продукти може да се закупят във всеки по-голям магазин. Всъщност някои от основните съставки, които са типични за нея (домати, босилек, патладжани и др.), лесно може да се намерят и у нас, както и в повечето страни по света. Вече навсякъде технически може да се произвежда меко сирене и имитации на всякакви млечни продукти, но италианските сирена и вина, маслини и зехтин, за да бъдат автентични, трябва да бъдат доставени от съответните провинции и градове, които са сертифицирани да ги произвеждат със статут на защитено географско указание.  Затова, ако искате добра салата капрезе, ще трябва да намерите начин да се сдобиете с италианска моцарела. Освен това за направата на едно добро италианско ястие се иска много майсторство и знания. Може би не е всеизвестен факт, но добрата паста е домашно приготвената паста, като има множество различни варианти за тесто и начин на приготовление. Не са много шеф готвачите, които познават наистина в основи италианската кухня и могат изкусно да сготвят всяко ястие. Дори една пица не е просто тесто с подредена плънка отгоре - замесването на блата има своите тайни и тънкости, а съчетанието на продуктите за гарниране, ако искаме да спазим традициите, трябва да бъде съобразено с италианския регион, който готвещият би искал да представи в чинията си, със сезона и, разбира се, с предпочитанията на гостите си.

Алпийската кухня е вдъхновена от зимата и оскъдния достъп до разнообразна храна през част от годината. Определено преобладават млечните продукти и характерните сирена, благодарение на които Швейцария е увековечена в представите на всички по света като една от страните с най-изтънчените кулинарни традиции - груйер, апенцелер, ементал, алтершвайцер и др. Те са основна съставка на типичното за Алпите фондю. То се приготвя със специален комплект, съставен от съд, нагревател и издължени вилички. Приборите за фондю се сервират на масата заедно със зеленчуци и месо в зависимост от желаната рецепта. Гостите забождат на виличките късчета топъл швейцарски хляб и си топят направо от гърненцето с къкрещо сиренце. Швейцарците предпочитат да хапват фондюто с приятели и споделянето е ключова част от традициите, свързани с него. Разбира се, фондюто има и шоколадова вариация, която може да се похапва за десерт. Тя се прави в почти същите комплектчета, само че е добре тук нагревателят да бъде най-обикновена свещица, за да не прегаря шоколадът по дъното на съдината. Една от най-полезните храни в света и определено най-препоръчваната от диетолози и фитнес специалисти храна - мюслито - също води началото си от Швейцария.

Все повече и повече у нас се търсят екзотика и финес в кухнята на ресторантите, а опитът показва, че кухнята, която може да се опита в съответния курорт, определя и неговата популярност сред туристите, тъй като хората предпочитат да планират почивката си на места, където може да похапнат интересни и изтънчени ястия. Ако сте на почивка в Банско, може да опитате превъзходна италианска кухня в луксозния ресторант “Леонардо”, както и да се отдадете на деликатеси от Швейцария и Алпите в ресторант “Фондю”.