Напишете дума/думи за търсене

Младоженци искат пари вместо букети, даряват за видеоларингоскоп за недоносени бебета

Д-р Кина Николова, началник на отделението по неонатология

Неонатологията на болницата във Велико Търново и театърът в обща кауза за нужните 5000 лв.

В навечерието на Деня на недоносените деца - 17 ноември, отделението по неонатология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново поде благотворителна кампания за закупуването на видеоларингоскоп. Необходими са 5000 лева, като за по-малко от месец са събрани 3567 лева. Сред дарителите са две млади семейства, които вместо букети по време на сватбените си тържества са помолили гостите си да подкрепят каузата с определените за това средства.

“При нас винаги е имало много дарители, може би защото оттук започва животът. Защото грижата за малките пациенти наистина е много специфична работа, това е реанимация на новородени, а грижата за тях е наистина трудна понякога, изисква човечност, изисква почтенност. И персоналът и целият екип трябва да бъде много отговорен”, казва началникът на неонатологията д-р Кина Николова.

Д-р Николова допълва, че видеоларингоскопът е необходим за точно и прецизно поставяне на сонда или интубационна тръба в трахеята на новороденото. Като колкото по-малко инвазивни процедури се извършват, толкова по-бързо се стабилизират новородените деца.

“Нямаме трайно поставяне на интубационна тръба в дихателните пътища на бебетата, а имаме поставяне на специална сондичка, инсуфлиране, и тя се маха, т.е. нямаме това чуждо тяло. В момента интубираме с обикновен ларингоскоп. Видеоларингоскопът ще ни подпомогне при по-добрата ориентация - на каква дълбочина се слага сондичката и съответно при трудните интубации по -бързо да бъде извършена манипулацията”, пояснява д-р Николова.

Един от кувьозите в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”
Един от кувьозите в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

На 16 ноември отделението по неонатология и Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” организират съвместна инициатива. Малки и големи любители на театъра ще могат да видят детския мюзикъл “Патиланци”, като представлението ще се играе в подкрепа на благородната кауза.

В момента у нас недоносените деца се класифицират според теглото, с което са родени. Д-р Кина Николова разказва, че една от целите на неонатологичната общност у нас е това да се промени и тя да се води според гестационната седмица, в която се раждат бебетата.  

“Развитието на всички органи и системи се определя по гестационната седмица, морфологични, неврологични критерии. За развитието и последващата прогноза са важни гестационните седмици. Имаме бебе с тегло 3,5 кг, но е родено през 36-ата гестационна седмица, то е недоносено. В такъв случай това дете може да има хиеалинни мембрани, интравертикуларен кръвоизлив, може да има цялата патология на недоносеността”, пояснява тя.

Необходима е работа и върху подобряването на преживяемостта без съпътстваща заболеваемост при преждевременно родените. Предстои да се направи единен регистър на недоносените деца и тяхното развитие до 7-годишна възраст.

“В света процентът на недоносеност средно е около 9,6. За развитите европейски държави той пада под 6%. 6 до 14% средно е в Европа според стандарта на живот, според етническите особености, степен на развитие на здравната система, хронична заболеваемост и инвалидизация в детската възраст, които са свързани.

У нас статистиката е 10-11%. Недоносеността е основен фактор (25-50%) за развитие на хронична заболеваемост и инвалидизация в детската възраст, които са свързани най-често с патологията на дихателната система, централната нервна система и зрението”, разказва д-р Николова.

От началото на 2019 г. досега в родилното отделение на областната болница са проплакали над 890 бебета. От тях 98 са родени недоносени, като 68 от тях са с тегло 2000-2500 грама.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ