Напишете дума/думи за търсене

Ако опитвате за бебе, не затопляйте топките

За спермата е вредно поставянето за дълго време на лаптоп в скута и мобилен телефон в предните джобове на панталона.

Яжте риба, орехи, лютеница, плодове и зеленчуци

Наскоро английски учени дадоха лъч надежда на мъжете, които имат репродуктивни проблеми. Те успяха да докажат, че пигмент в доматите влияе много положително върху характеристиките на спермата.

Става дума за ликопен, който е доказан антиоксидант и придава червен цвят на редица плодове и зеленчуци като диня, домати, червен грейпфрут и гуава. За разлика от други полезни техни съставки, които губят част от свойствата си при термична обработка, неговата концентрация се увеличава. И се усвоява много по-добре от човешкото тяло, когато зеленчукът се приема сготвен като доматено пюре, а вероятно и като нашенска лютеница.

Учените са подложили 60 здрави мъже на възраст от 19 до 30 г. на тест, по време на който са изследвали спермата им. В продължение на 12 седмици те са давали на половината от тях хапчета с ликопен, а на останалите плацебо. В края на експеримента установили, че приемалите таблетки, равняващи се на две супени лъжици концентрирано доматено пюре дневно, са подобрили сперматозоидите си с 40% по отношение на бързина, форма и размер, но не и като количество.

“Когато разкодирахме резултатите, едва не паднах от стола си. Подобрението в размера и формата на сперматозоидите беше впечатляващо”, казва професор Алън Пейси, ръководител на Катедрата по онкология и метаболизъм в университета на Шефилд.

Още преди 12 г. индийски доктори започват да дават експериментално хапчета ликопен на 30 мъже с репродуктивни проблеми и твърдят, че са постигнали 6 бременности. За да може обаче да се използва за лечение, са необходими задълбочени научни изследвания за всички негови свойства и такива усилено се правят през последните години.

Университетът в Шефилд е сред най-активно работещите по прилагането на ликопен за медицински цели. Преди време учените му успяват да докажат, че така наречените доматени хапчета намаляват риска и от рак на простатата. Сега планират да тестват как действат специално върху мъже с диагностицирани репродуктивни проблеми.

Техни колеги обаче смятат, че още е рано за аплодисменти по отношение на новото им откритие за мъжката плодовитост. Професорът по репродуктивна медицина Инг Чеонг казва, че е добре изследователският екип да разшири своето откритие, като постави за своя крайна цел успешна бременост и раждане. Професор Ричард Шарп от Центъра по репродуктивна медицина към университета в Единбург пък го нарича “малък лъч светлина”.

Причината е, че медицината се опитва да открие бързо ефективно лекарство за намаляването и влошаващото се качество на сперматозоидите през последните години. Според американския доктор Едуин Макдоналд, който е специалист по въпросите как храненето се отразява на здравето, все още няма еднозначен отговор защо мъжката плодовитост спада. Той смята, че става въпрос за комплекс от фактори и това, което ядем, със сигурност е сред тях.

Позовавайки се на различни проучвания, Макдоналд изброява няколко неща, които вредят на сперматозоидите. Това са колбаси, трансмазнини, соеви и млечни продукти с висока масленост, пестициди и бисфенол, като последните две са особено коварни, тъй като човек не ги вижда, за да може да ги избегне. Освен в плодове и зеленчуци пестицидите могат да попаднат и в риба и месо чрез замърсена с тях вода. Бисфенолът пък се съдържа в доста опаковки за храни и бавно се просмуква в тях особено ако те се затоплят в микровълнова печка, както са пакетирани.

За полезни за спермата пък се смятат риба, орехи, плодове и зеленчуци. За доматите трябва да се знае, че е необходимо да се изяждат около 2 килограма дневно, и то сварени, за да се постигне нормата, за която научно е установено, че действа благоприятно.

Друг много съществен фактор е как мъжът се грижи за тестисите си, когато е решил да става баща. Според съветите на британското обществено здравеопазване в такъв период те трябва да се държат на хладно или малко под телесната температура. Това означава да се избягват сауни, горещи вани и душове. Дори поставянето за дълго време лаптоп в скута и мобилен телефон в предните джобове на панталона се смята за вредно. Работещите на закрито в топли помещения е добре да правят редовни почивки навън, а тези – на бюро, да стават и да се разхождат.

Препоръчва се носене на свободни панталони и памучно бельо, тъй като синтентичното запарва тестисите. Физическите упражнения трябва да са поне три пъти седмично. Целта е мъжът да не се заседява дълго на едно място и да се храни максимално здравословно, като дневното му меню включва пет порции плодове и зеленчуци, включително орехи.

Учените са категорични, че тютюнопушенето и пиенето на алкохол трябва да се спрат и от двамата партньори, които опитват да имат дете, или поне да се намалят до препоръчителните норми. А те са 14 единици на седмица, които се равняват на около 4 литра бира, 350 грама твърд алкохол или литър вино. Освен това количеството трябва да се разпредели равномерно през дните, а не да се изпива наведнъж, за да не се затормозява организмът с усвояването му.

Стресът също е враг на качествената сперма, а и се отразява на сексуалното желание. Може да изглежда очевидно, но ако искате да станете родители, трябва да правите секс поне два-три пъти седмично особено във времето на овулация при жената, съветват британските здравни експерти. Ако чувствате, че сте изморен за такава сексуална активност, е добре да преразгледате графика си и да видите кои са нещата, които ви стресират. Най-добре е да работите сам или чрез психотерапия върху отстраняването им, тъй като повечето от медикаментите за депресии също се отразяват зле върху мъжката плодовитост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ