Напишете дума/думи за търсене

Шишков и Манчев събраха уникални български рецепти в книга

След като кулинарните граници в България се отвориха широко, хората потънаха в море от неизброими продукти, подправки и рецепти от всички чудни краища на света.

Очите ни се отвориха за вкусове отвсякъде – влюбихме се в изискания елеганс на френската кухня и нещо повече – пренесохме го на трапезата си, изпитахме страстта на азиатското кулинарно богатство, опознахме по-добре и вкусовете на съседите си. Това кулинарно пътешествие по света е интересно и наситено, но има ли нещо по-сладко от вкуса, отгледан в нашето детство? От онези вкуснотии, с които са пораснали нашите предци и с които ние ще отглеждаме нашите наследници?

Българинът винаги ще обича родното. Не само защото имаме прекрасни ястия, съчетали разнообразни кулинарни традиции. Ние ще готвим и обичаме българските гозби, защото все повече сме ориентирани към здравословния начин на живот. А както знаем, продуктите, които се отглеждат в близост до нас, са най-доброто, което може да включим в менюто си. Всеки уважаващ себе си ресторант разработи „Българско меню“, а щандовете с родни продукти се накиприха, защото най-много клиенти се струпват пред тях. Търсенето на изконния български вкус вече не е архаизъм, нито пък надут с фалш патриотизъм. Търсенето на българския вкус е начин на мислене на модерния човек. Защото е прекрасно да имаме свободата да опитаме от всичко по света, но нищо няма този вкус, както вечните класики в тефтера на баба. Там са нашите корени. Нашите утрини с овче кисело мляко и мед, нашите вечери със сочна саздърма и пивко вино.

Заедно с двама от най-обичаните кулинари – Таньо Шишков и Иван Манчев, Lidl България ще зарадва всички ни за Коледа с една от най-великолепните кулинарни книги, издавани някога у нас. „Любимо от родната кухня“ съдържа 55 рецепти от традиционната българска кухня. И макар да са изцяло нашенски, вероятно някои от тези рецепти ще ви изненадат. Като например конфитюрът от круши, пелин, орехи и мед, като суджучената каша с гъби и пилешки пръжки, като баклавата от ябълки и много други. Двамата майстор готвачи са пропътували над 10 000 км в рамките на година, за да може заедно със своя екип да открият най-интересните рецепти, типични в различни райони на страната ни. За да благодари за възможността да работи върху този уникален проект, Таньо Шишков сподели: „Една година, 10 000 км, стотици тестове на стари и не толкова стари рецепти, много прелистени рецептурници и етнографски материали, поне пет караници с Иван Манчев, десетки души екип, които работиха с цялото си сърце и душа, и един "Бял мъж". Проект, събрал много любов, носталгия и кулинарна стойност! Благодаря Ви, Lidl България!“

Как може да се сдобиете с тази книга, научете на сайта https://www.lidl.bg/kniga