Напишете дума/думи за търсене

Когато кърменето стане болезнено

Съвсем логично захапването започва, когато се появят и първите наченки за никнене на зъбки

Кърменето е или ще бъде особено близък и свещен акт между вас и вашето бебе. Наред с приятните емоции от него, няма как да не се сблъскате и с някои трудности. След разраняването на зърната се нарежда и захапването по време на сучене. Почти всяко едно бебе е пробвало поне веднъж да захапе гърдата по време на хранене. Няма нужда да казваме, че преживяването не е сред най-приятните за жената. Не са малко случаите, в които това се превръща в причина за отбиване на детето.

Кога се случва?

Съвсем логично захапването започва, когато се появят и първите наченки за никнене на зъбки. Венците са раздразнени и причиняват болка. Бебето ви търси място, на което да ги почеше и облекчи неприятното усещане.

В идеално средство се превръщат зърната ви. Запомнете, че бебето няма как да знае, че това действие ви причинява болка. Вие трябва да му го покажете. Когато го направи, го отдръпнете от гърдата. Изчакайте малко и го сложете отново. Повторено няколко пъти, то ще започне да прави причинно-следствена връзка между хапането и прекъсването на млякото.

Не се опитвайте да издърпате гърдата насилствено, докато я е захапало, защото така само можете да разраните зърното. Първият рефлекс на кърмещата жена е да отдръпне детето от себе си, когато то забие зъбки. Това обаче е много грешно и трябва да направите точно обратното. В момента, в който се случи, притиснете бебето към гърдата си. По този начин притокът на въздух към нослето намалява и то ще има нужда да отвори устата си, за да диша.

Какво да направя?

За да намалите шанса от хапане, можете да направите няколко неща преди самото кърмене. Едно от тях е да предложите на бебето гризалка и чесало за венците непосредствено преди храненето.

Нека първо се успокои чрез тях, за да намалее нуждата от захапване при сукане. Можете да използвате и влажна кърпа, напоена с хладка вода, за да разтриете венците му с пръст.

Какви скрити причини може да има?

Причината за захапването може да се окаже съвсем неподозирана и невероятна. Някои мъници го правят, просто защото не им се обръща достатъчно внимание. Ако вие четете, гледате телевизия, пишете есемес или говорите по телефона, докато бебето е на гърдата, то не се учудвайте, ако получите изненада.

Дори най-малките бебета са достатъчно умни, за да ви „накажат” за липсата на внимание. Съсредоточете се върху кърменето и наблюдавайте бебето си. Това е по-добрият вариант и за вас. От години възрастните хора съветват по време на кърмене да няма никаква включена техника около майката. Звукът може да ви стресне, а уплахът дори да предизвика спиране на кърмата. Затова се отдайте и потопете напълно в този съкровен момент, който преди да сте се усетили ще е в миналото. Малчуганът ще порасне и ще започне да се храни сам. Ще има своя купичка и лъжичка, а на вас ще ви липсва времето, в което сте го усещали толкова близо до себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ