Напишете дума/думи за търсене

Проф. Анна Чолева-Димитрова: В София няма бебета Тодор и Стефка, вече са Теодор и Стефания

Проф. Анна Чолева-Димитрова

Пенчо и Минчо са история, идват Роналдо и Лео, казва ръководителката на секция "Ономастика" в Института за български език при БАН

- Проф. Чолева, излезе последната информация от НСИ за имената, според която Ивановците намаляват, какъв е вашият коментар?

- Страшно много именици има на 7 януари. И все пак името Иван се възражда. По едно време беше доста ниско в класацията, а за 2019 г. е на седмо място. Това име е много популярно в България. В последните години се налага старата форма Йоан. Тя е съществувала още от ранното Средновековие, открива се и в средновековните български паметници. Много по-късно се появява Иван. В днешно време се среща както Йоан, така и Иван. Ако се съберат двете форми, може да излязат на второ място. Все по-предпочитано е името Йоан. Има връщане към старината, особено когато говорим за мъжките лични имена. Когато се дава име на момче, се взема предвид традицията - да се поднови името на дядото. Има връщане и към историята, към исторически личности, особено към имената на царе. Неслучайно откриваме напред в класацията личното име Борис. През 2019 г. се е изкачил в честотната таблица. Почти никога Борис не е бил в десетката. То всъщност най-често се извежда от “боря се”, “борба” и родителите желаят децата да са по-борбени, да умеят да се борят в този живот. Възможно е и значението на самото име да е фактор при избора на имена на момчето. При мъжките имена през 2018 г. Александър беше на първо място, а Георги - на второ. Сега позициите са разменени.

- Каква е картината по градовете?

- Различна. За София Георги вероятно не е на първа позиция, но за Пловдив - град, в който традициите се спазват повече, се забелязва консервативност при именуването. Там Георги винаги е бил на първо място, както и Мария. В Пловдив личното име Иванка е доста разпространено, но това не е така в другите по-големи градове. Има различия в големите, в по-малките градове и в най-малките селища. Изследвали сме София и селищата около София. Картината е съвършено различна. Ако в София на първо място е Виктория, в Софийска област е Мария. В десетката в областта попадат имена, които не се откриват в десетката в столицата. Тук има имена като Ивана, Преслава, Божидара, Глория. Има доста имена на фолк певици. Запазени са също Йорданка, Красимира, Лиляна, Надежда, както и Христина. В София името е Кристина. Христо е изместен изцяло от Кристиян. За женските имена прави впечатление, че на пета позиция излиза София. Ако говорим обаче за всички живи българи в момента, на първите позиции са Иванка, Елена, Йорданка, Пенка, Марийка, Виолета, Маргарита, Радка - такива имена, които днес са доста ниска честотност и са със затихващи функции. Същото е и при мъжете. Петър, Йордан, Васил, Тодор, Стоян, Пламен за цялата страна са едни от най-популярните имена. През 2019 г. обаче не са модни при новородените. Тодор вече не се среща в София-град. Името на новородените е Теодор. Предпочитат се форми, които не са традиционно български. Емилия вече е Емили.

Няма Стефки,

а - Стефании

В София-област се среща Тодорка и Тодора, но в София-град има записани само с име Теодора. Наблюдаваме името София от 2008 г. То постепенно се изкачва, за да стигне миналата година четвърта позиция, а сега - на пета позиции. И в Европа София е много популярно име. В Германия също е в първите места. Софи е в десетката от най-популярни имена. Може би и тук е валиден факторът значение - София означава мъдрост. Преди години София бе най-разпространено в София, сега вече е за цялата страна.

- От какво се повлияват родителите при избора на име?

- При момчетата повече се държи на традицията. Мъжкото чедо трябва да запази традицията. Повече волности си позволяват родителите, когато е момиче. Тогава има и повече творчество. За да не се обидят едните или другите баби и дядовци, около 30% от родителите избират сами име на детето, без да се влияят от роднини. В тези случаи може да бъдат повлияни от най-различни фактори - ако държат на някакви герои, на артисти, на спортисти. Любими имена са Роналдо и Лео. Има и Стан, вероятно от Вавринка. Като лично име сме отбелязали и Стейсън. Нахлуват много чужди имена и при мъжките като Брайън, Алегзандър, Анджело, Жулиен, Ивън, Крис-Брайън, Рей, Рой, Робърт, Ричард, Себастиан, Фернандо. В последните години сме установили, че няколко пъти се е увеличила честотата на името Григор - вероятно заради нашия известен тенисист Григор Димитров. За женските имена от българската традиция са Рая и Гергана. Преди години

любимо име

беше Калина,

но вече падна в класацията. В последните години наблюдавахме как личното име Даниел непрекъснато се изкачва все по-нагоре. Това е еврейско име - на еврейския пророк Даниил.

Родителите вече много пътуват и черпят имена от глобалния свят. Учените и от други държави се замислят дали в бъдеще ще разпознаваме антропонимните системи като национални. Имената прекалено много се интернационализираха. Едни и същи имена са популярни почти в цяла Европа - Александър, Виктор и др. Много имена от народната традиция се изоставят. Милчо, Панчо, Пенчо, Райчо, Станчо, Трайко, Цвятко са имена, които се срещат все по-рядко. Има единични случаи само в малките населени места. В София-град ги няма. Всъщност

София задава

модите

Преди години едно от най-популярните имена в София беше Калоян, днес Калоян е на 10-а позиция.

- Избират ли двойни и тройни имена?

- Прекалено много. При женските като че ли се случва по-често, но се увеличиха и при мъжките. Има страхотни съчетания, случва се българско с чуждо - Боряна-Никол, Бриджит-Александра, Изабелла-Грация, Вая-Никол, Едит-Грейс, Ина-Дарена, Лиана-София, Мария-Антоанета, Урания-Мария, Стефани-Грейс. Двойните имена са характерни по-скоро за антропонимните системи в Западна Европа. Там има и по три - едното дава родителят, другото - кръстникът, а третото е самото име на кръстника. Там обаче имат само лично и фамилно име. При нас има лично, бащино и фамилно име. Ако жената е с 3 лични имена като Борислава-Вяра-Магдалена, бащино име, фамилно име, е дълго. Ако се и омъжи, става още по-сложно. При мъжете преди се срещаха само Иван-Асен и Иван-Александър според историческата традиция. Дали поради чуждо влияние, или от любов към историята се възражда. Има имена като Борис-Иван, Виктор-Емануел, Иван-Константин, Кай-Себастиян, Кристофър-Грант, Михаел-Валентин, Мартин-Давид, Стоимен-Лука. Модерни са и по-кратки имена с повече гласни като Ая, Ния, Мая. Популярни са и в Германия, в десетката е личното име Мая. Същото важи и за мъжките кратки лични имена. Има и новообразувани двусъставни имена като Божийдар, Хростислав, Томислав. И при женските има новосъздадени двуосновни имена като Живодара, Златослава, Милозара, Тедислава, Полислава. Тук се проявява творчеството на родителите в пълна сила.

- Кои са най-големите екзотики?

- От статистическия институт вече не ни подават единичните случаи заради закона за защита на личните данни. Дават ни имена, които се повтарят повече от 2 пъти. Екзотики няма, има творчество. Ономастите се чудят ще се съхрани ли идентичността чрез имената.

- При комунизма имаше препоръчителен списък с имена.

- Когато постъпих на работа в института, моят професор Заимов непрекъснато получаваше писма от родители с молба да включи някое име в списъка. Той все казваше: Аз не съм кръстник. Може би ще дойде време, когато ще се появи препоръчителен списък на хубавите имена. Затова следим тенденциите. Ако след 20-30 години се засилят чуждите имена, малко по-сложно ще бъде да се разпознаваме като българи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ