Напишете дума/думи за търсене

Ценните умения, които изучаването на технологии в най-ранна възраст може да възпита у децата

Изучаването на технологии е ключово за съвременното поколение – днес подобни умения са сред най-търсените и се превръщат все по-осезаемо в абсолютна необходимост

В ранна възраст малчуганите усвояват новите знания по-ефективно от всеки друг етап от живота си и именно около тези знания изграждат характера си и адаптацията си към съвременния свят. Поради тази причина се приема за ключов период, който до известна степен предопределя бъдещето на децата. Необходимо е именно в този момент да полагаме максимално най-много усилия, за да им помогнем да развиват своите скрити таланти и да учат повече и по-интересни неща всеки ден.

Програмирането стои в сърцето на динамичния и бурно развиващ се технологичен свят, в който живеем днес. От игрите, които играем на телефоните и компютрите си, до сложни мощни софтуери, с които се разследват престъпления, както и такива за здравеопазване и много, много други. В тази област перспективите не са просто много – те са безкрайни.

Докато изучават тази сфера, дечицата имат възможността да развиват редица ключови умения, които са важни както за тяхното личностно развитие, така и за бъдещата им кариерна реализация. Те придобиват качества като екипна работа, критично мислене, креативност, адаптивност, умение за решаване на проблеми и много други. На част от тях обръщаме по-обстойно внимание в следващите редове:

Умение за разрешаване на проблеми

В днешни дни често се налага малките да станат самостоятелни по-рано, отколкото би ни се искало на нас, родителите. Може би това ще ви изненада, но програмирането е изключително полезно за усъвършенстване възможността на децата да бъдат решителни и самостоятелни. Те изучават процеси, по време на които се налага да откриват и разрешават редица проблеми, да вникнат в дълбочина и да научат как работят „нещата“. С възпитаването на подобни умения във възможно най-ранен етап от израстването, малчуганите успяват да се справят с ежедневните трудности по-лесно, а това е една от първите стъпки към превръщането на личността им в такава на лидери в бъдеще.

Последователно мислене и способност за контрол

Липсата на последователност в действията и възможност за контрол както над собствените ни емоции, така и над проблемните ситуации, обикновено продължават до момента, в който вече се налага да се оправяме почти изцяло сами в живота. Училището е полезно за придобиване на фундаменталните основи за развитие на последователно мислене, но това съвсем не е достатъчно. Малко са децата, които могат да вникнат в даден проблем, който се им се изпречи, да го разбият на няколко малки стъпки, а накрая да ги следват, докато не достигнат до положителния резултат, а именно – елиминирането на проблема.

Знаехте ли, че основите на програмирането се коренят именно в това да разрешаваме редица казуси, разделяйки процеса на етапи и стъпки. А умението за контрол, от своя страна, идва именно от възможността да овладеем всяка трудност и да намерим път за справянето с нея. Ежедневните упражнения по програмиране са идеалният инструмент, който учи децата на тези невероятни възможности, които те така или иначе притежават – необходимо е само да бъдат развивани.

Екипна работа

Работата в екип се среща в абсолютно всеки етап от живота, просто притежава различни имена. Игри с приятели, участия в училищни представления, в съвместни презентации и проекти в университета – необходимо е да се отнасяме с уважение към останалите, да взимаме съвместни решения, да планираме заедно, да не се сърдим на другите, когато отбора ни загуби, а да се опитаме да открием собствените си грешки. Обикновено финалната разновидност е работата в истински екип от професионалисти – било то лекарски екип по време на операция, бизнес партньори или колеги. В уроците по програмиране децата са разделени по групи, за да работят заедно по съвместен проект. Точно така, те се сблъскват с вариация на финалната фаза на екипната работа, с една единствена разлика - че все още не са професионалист. Така те се научават да уважават другарчетата си, защото колкото зависи от самите тях успехът на груповия проект, толкова зависи и от останалите членове в групата.

Професионална ориентация в ранна възраст?

Вероятно вече знаете, че един от най-развитите сектори е именно технологичният такъв. Програмирането е неизменна част от него – всъщност, то е сърцето на този сектор. Именно с негова помощ се осъществяват от най-семплите, до най-смелите иновативни идеи.

Можете ли да си представите какъв ще бъде светът след приблизително 20-30 години? Виждате ли летящите коли, транспортирането на храна и всякакви други стоки, без употребата на човешки труд, обслужването на касите в магазините само с помощта на изключително умен компютър? Ако не сте си представили точно това, то се надяваме да сме ви помогнали да го направите – защото именно това ни очаква. Повечето физически зависими от хората професии ще отпаднат. Човечеството ще стои зад компютрите и ще програмира, ще тества, ще използва софтуерни програми за почти всяко нещо в ежедневието си, и най-вече за работата си.

Децата, като част от бурно развиващия се съвременен свят, тенденциозно изпитват необяснимо за възрастните влечение към технологиите. Сякаш осъзнават колко необходими ще им бъдат в бъдеще. Вместо да се опитвате да възпрете невероятния им порив да висят с часове на телефона ви в цъкане на някоя игра, отправете тази страст в правилната посока. Стимулирайте ги да научат как работят технологиите, които толкова много обичат да ползват. Пробудете интереса в тях да разберат какво се крие зад създаването на любимата им игра. Страстта към технологиите не е нещо негативно – просто, в толкова ранен етап от живота на децата ни, зависи изцяло от нас дали тази енергия ще отиде в правилната посока или ще се превърне в непотребно обсебване.

Мъниците ни са много по-интелигентни, отколкото можем дори да си представим. И както вече споменахме – в ранна възраст усвояването на знания се случва невероятно бързо и ефективно. Умение, което с всяка следваща година започва да се изчерпа, сякаш не разполагаме с неограничен ресурс от него. Възползвайте се! Запишете детето си на програмиране още днес. Непрекъснатото висене пред компютъра е представа, която трябва да изтриете от мислите си. По време на своето обучение, децата ще бъдат ръководени през процеса с помощта на метода „учене чрез правене“ и „учене чрез игри“. Ще имат невероятно много взаимодействия с други съмишленици на тяхната възраст, ще придобият умението да се справят с проблеми от най-различно естество. И най-вече – ще подбудят интереса си към най-перспективната сфера на 21 век – тази на информационните технологии. Вижте интересните предстоящи обучения на СофтУни Кидс, за да помогнете на децата си да усвоят редица полезни умения – за информация и записвания, кликнете ТОЗИ линк.