Напишете дума/думи за търсене

Как да преодолея следродилната депресия?

Да станеш майка е едно от най-трансформиращите неща в живота. Това се отнася дори и за тялото ви.

През бременността то се изменя, а след раждането се връща в предишната си форма. Но невинаги и не при всяка жена, което е напълно в реда на нещата и не е повод за притеснение.

Няма определен начин, по който трябва да изглеждате. Нито някой трябва да ви съди за това колко скоро сте се напъхали в старите си дънки. След раждането се променя и душевността ви. Независимо колко книги сте изчела, няма как напълно да се подготвите за любовта и щастието, което изпитвате при първата среща с вашето бебе. Също и не може да сте напълно подготвена за умората, промяната, а дори понякога и самотата. Да, наистина има и такива моменти, колкото и невероятно да ви звучи. Всичко това е причина за отключване на следродилна депресия, която от своя страна води до неувереност и затваряне в себе си. И дори когато я преодолеете, следите на пониженото самочувствие остават за дълго време.

Скъпи майки, не изпадайте в паника! Най-естественото нещо в този период от живота ви е да загубите част от самоувереността си и да не осъзнавате колко невероятна сте всщност. Разбира се, това не важи за всички, но е факт, че се случва при голяма част от дамите. Независимо дали причината е промяна в тялото, в социалните контакти или откъсване от работната среда. Как обаче да върнете отново самоувереността си.

Инвестирайте в дрехи, които обичате да носите

Спрете да си повтаряте, че вече не изглеждате добре в онзи модел рокля или дънки. Обличайте неща, които ви карат да се чувствате добре и ви дават позитивна енергия. Не мислете, че някой се вглежда чак толкова в това дали имате малко коремче или друго, което е видимо само за вашите очи. Когато харесвате дрехите, които носите, това автоматично ще ви направи и по-самоуверена в очите на околните.

Обичайте себе си

Най-трудното нещо на света е да се научите да обичате себе си и да се приемате такава, каквато сте. Може би изглежда като мисия невъзможна точно сега, когато сякаш цялата ви любов принадлежи на едно малко човече. Също толкова важно е обаче да ставате всяка сутрин с усмивка и да харесвате това, което виждате в огледалото. Ще ви бъде по-лесно да обичате себе си, когато правите малки жестове за самите вас. Например да си отделите половин час за йога пред телевизора, докато детето спи или да си направите педикюр.

Хранете се здравословно

Храната е по-свързана с настроението ви, отколкото предполагате. Продуктите, бедни на полезни вещества, водят до понижен тонус и депресивни състояние. В същото време здравословното меню повишава енергията и настроението ви, а това е пряко свързано със самочувствието ви. Освен това кожата ви ще бъда по-хубава, а тенът - свеж.

Спете във всяка възможна минута

Когато имаш малко бебе, това наистина е трудна задача, но ако ви се отдаде възможност - използвайте всяка минута. Сънят дава енергия и следователно повече самоувереност.

Мечтайте смело за бъдещето

Наред с грижите за детето си отделяйте и мъничко време да мечтаете и чертаете планове за бъдещи постижения. Те може да са както кариерни, така и чисто житейски. Дори и 10 минути на ден работа в тази насока ви доближават до желаната цел. Стремежът към нови върхове ще подобри самочувствието и личната ви самооценка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ