Напишете дума/думи за търсене

Задължителна детска градина от 4 г.? Министърът: Тогава се учат да говорят и разсъждават (Обзор)

Красимир Вълчев, Диана Ковачева, Деница Сачева и Таня Михайлова, заместник-министър на образованието, участваха в дискусията.

В периода между 3 и 7 г. в най-голяма степен се формира интелигентност, когнитивни, социално-емоционални и най-вече езикови умения. Още по-висока е обществената възвръщаемост, когато става въпрос за деца от семейства, чийто майчин език не е български.

Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев на дискусия за въвеждането на задължителна детска градина и за 4-годишните. Учители, родители и различни асоциациии се събраха при омбудсмана Диана Ковачева.

Социално-културна, а не социално-икономическа е основната причина да се въведе задължителната забавачка, обясни министърът. И сега 78% от 4-годишните ходели на детска градина.

Записването на децата да не е задължително, нито е здравословно, нито хармонично 40 малки деца да спят в една стая, опонираха родители. Нямало и анализ за ползите от градина на 5 г., която вече е задължителна.

Над 100 млн. лв. щевлязат в системата на предучилищното образование за 2021 г., каза Вълчев. 34 млн. лв. са за поемане на таксите на част от родителите, 20 млн. лв. - за повишения обхват. 15 млн. лв. ще бъдат предоставени за допълнителната издръжка. До 80 детски градини ще бъдат построени за 2 г. (24часа)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ